Recensie: Arizona Amp And Alternator – Arizona Amp And Alternator

Arizona Amp And Alternator - Arizona Amp And Alternator

Arizona Amp And Alternator – Arizona Amp And Alternator
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Thrill Jockey Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Howe Gelb is een bekende naam in de alternative country scene. Bekend doordat hij lid was van bands als Giant Sand en The Band Of Blacky Ranchette maar vooral bekend door zijn solo albums.

Albums waarop Gelb een geluid liet horen, dat niet bepaald als “gemakkelijk” of “gepolijst” omschreven kan worden.

Zijn muziekstijl zit vol met lo-fi invloeden, een broeierig lui geluid, plotselinge schurende gitaarexplosies en de zang van Howe, die niet bepaald als een “nachtegaal” omschreven kan worden. Eerder als een nachtegaal die na een avond flink zuipen met een enorme kater te kampen heeft en daardoor onvast en grommend klinkt.

Dit keer komt Howe tot ons met zijn Arizona Amp & Alternator project. Een project waarop hij zich laat begeleiden door een hele batterij aan muzikanten en zangers waarvan de band Grandaddy, John Parish en M. Ward de bekendste namen zijn. Verder valt het op dat een groot deel van deze gasten afkomstig zijn uit Denemarken.

Geopend wordt met de luie shuffle Velvet And Pearl, spaarzaam ingekleurd met priemend gitaarwerk en doorleefde zang.

Where The Wind Turns The Skin To Leather heeft een lounge/cocktailbar geluid, mede door het luie orgeltje. Vocale assistentie komt via de zwoele stem van singer-songwriter Marie Frank waardoor een Lee Hazlewood-achtig sfeertje ontstaat.

Intieme Mexicana klanken duiken op in het broeierig trage AAAA (1), gevolgd door een cover van het Traffic nummer Low Spark Of High Heeled Boys, dat trouwens opent met een flard van A Hard Day’s Night.

In de fragiele ballad Man On A String zorgt de zeer intieme stem van Henriette Sennenvaldt voor een Jane Birkin-achtige sfeer.

Samen met Grandaddy zorgt Howe in Bottom Of The Barrel voor een broeierige Neil Young-achtige sfeer compleet met een sputterende fuzzgitaarsolo. Psychedelische 60’s folkinvloeden kom je tegen in het lui schuifelende Blue Blue Marble Girl.

Zeer curieus is de cover van Frank Loesser’s Baby It’s Cold Outside waarin Howe al grommend een duet “zingt” met Marie Lorette Friis.

Grandaddy treedt wederom aan voor de tropische swing van Talula And The Last Straw. Re-Entry klinkt zeer heftig schurend en bluesy en wordt gevolgd door het dreigend sluipende Loretta And The Insect World.

Howe Gelb heeft het met dit Arizona Amp & Alternator project wederom voor elkaar gekregen om de aandacht van de luisteraar tot aan de laatste tonen van dit eigenzinnige album vast te houden.

Een bijzonder kind, die Howe Gelb!

Tracklist:
01. Velvet And Pearl
02. Where The Wind Turns The Skin To Leather
03. AAAA (1)
04. Low Spark Of High Heeled Boys
05. Man On A String
06. Bottom Of The Barrel
07. AAAA (2)
08. Can Do Girl
09. Blue Blue Marble Girl
10. Baby It’s Cold Outside
11. Re-Entry
12. Loretta And The Insect World
13. AAAA (3)
14. Talula And The Last Straw
15. Vows
16. AAAA (4)
17. Recital
18. The Leaving You

Website: https://www.facebook.com/howegelbmusic