Recensie: Rolf Wikström – Ballader Och Bröl

 

Rolf Wikström - Ballader Och Bröl

Rolf Wikström – Ballader Och Bröl
Format: CD – LP / Label: Black Light Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Ik schaam mij diep! En wel omdat ik nog nooit van de Zweedse zanger-gitarist Rolf Wikström had gehoord! Rolf heeft zojuist zijn vijftiende soloalbum afgeleverd…

Rolf komt uit Stockholm en nadat hij Champion Jack Dupree in 1961 op de Zweedse TV had gezien was hij compleet tot de blues bekeerd.

Hij was in de 70’s lid van Slim’s Blues Gang en the Assembly Line en debuteerde in 1975 met zijn soloalbum ‘Sing Swedish Folk’.

Hoewel zijn nieuwe album helemaal in de Zweedse taal is opgenomen is dat totaal geen obstakel om eens met een prima rauw bluesrock album kennis te maken.

Aan de ene kant is het album gevuld met zeer broeierige, haast swampy, nummers. Zoals de opener Klass Klass Klass met zowel broeierig riffend  als hard snijdend gitaarwerk.

Rolf heeft een zeer doorleefd stemgeluid dat in het pompende funky Andra Sidan Viken uitstekend tot zijn recht komt naast het vlammend snijdende gitaarwerk en de lichte Little Feat trekjes. De sfeer blijft zweterig en plakkerig in Hela Mitt Liv. Een nummer, dat enigszins aan Tony Joe White’s Steamy Windows doet denken.

De intiemere kant van Rolf komt aan bod in de soulvolle ballad Det Kunde Blivit Bra. Een intiem nummer met zeer sfeervol huilend gitaarspel.

Ook Det Svåraste Jag Nånsin Gjort klinkt door Rolf’s grofkorrelige stemgeluid zeer soulvol. Ännu En Natt imponeert iets minder doordat de sfeer hier wel erg luchtig is.
Het lekkerst klinkt Rolf in de supersmerige bluesy nummers zoals het Howlin’ Wolf achtige Få Ordning På Mitt Liv.

Dit nieuwe album van Rolf  Wikström is voor mij, en waarschijnlijk voor vele anderen, een openbaring. Ik ga snel op zoek naar zijn andere albums.

Tracklist:
01. Klass Klass Klass
02. Andra Sidan Viken
03. Hela Mitt Liv
04. Så Skönnt, Så Skönnt
05. Det Kunde Blivit Bra
06. Det Svåraste Jag Nånsin Gjort
07. Få Ordning På Mitt Liv
08. Ännu En Natt
09. Ett Enskilt Rum På Sabbatsberg
10. Bara Ta Det Lugnt

Website: Facebook