Recensie: Reverend Peyton’s Big Damn Band – Dance Songs For Hard Times

 

Reverend Peyton’s Big Damn Band – Dance Songs For Hard Times
Format: CD – LP – Digital / Label: Family Owned Records – Thirty Tigers
Release: 2021
Tekst: Fons Delemarre

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Is verandering vooruitgang? Soms wel, niet altijd, soms niet. The Reverend Peyton’s Big Damn Band, bijvoorbeeld, maakt al jaren aanstekelijke vintage blues/deltapunk/swamp muziek in de beste traditie van Son House, T-Model Forden, de John Spencer Blues Explosion.

Tamelijk onaangepast en heerlijk eigenzinnig raust en raast hij rond met een mix van blues en rock, met hier en daar wat ouderwetse jump-jive. ‘Between The Ditches’ (2012) was semi-akoestisch en maakte veel ruimte voor de prachtige slide van frontman Josh Peyton, zijn eega Washboard Breezy Peyton deed mee op zang en washboard en de toenmalige drummer Aaron Persinger (nu: Max Senteney) drumde rudimentair -maar zeer effectief- mee.

Op het nieuwe album gooit de band het over een andere boeg. “Vol gas” is nu het allesoverheersende motto.

‘Dance Songs for Hard Times’ is een kort (35 minuten) album met 11 songs, bijna allemaal in de hoogste versnelling, met een band die er vrijwel de hele tijd voluit tegenaan gaat.
Vooral de zang van Peyton zelf wordt na een tijdje te veel van hetzelfde. Jammer, wat mij betreft, want de afwisseling die er op vorige albums wél was, komt de muziek van Rev. Peyton’s Big Damn Band zeker ten goede.

Op ‘Dance Songs for Hard Times’ overschreeuwt Peyton zich te vaak. Daarbij staat zijn slide meestal ook op 10. ‘Dance Songs for Hard Times’ mist subtiliteit doordat dynamiek ontbreekt. Jammer, want de muziek van de dominee is zonder meer aanstekelijk, dat bleek wel op vorige album als ‘Between The Ditches’, ‘So Delicoius’ en ‘Front Porch Sessions’.

Desalniettemin maakt The Reverend Peyton’s Big Damn Band bijzondere muziek, want een mix van woest primitieve blues, rockabily en ZZ Top is en blijft lekker om naar te luisteren. Kijk ook even naar de video, volledige vintage (die kleding!) vormgegeven in een old skool Amerikaanse wasserette…

Tracks:
01. Ways And Means
02. Rattle Can
03. Dirty Hustlin’
04. I’ll Pick You Up
05. Too Cool To Dance
06. No Tellin’ When
07. Sad Songs
08. Crime To Be Poor
09. Til We Die
10. Nothing’s Easy But You And Me
11. Come Down Angels

Website: Big Damn Band