Reverend John Wilkins – Trouble
Format: CD – Vinyl / Label: Goner Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Als er in onze Nederlandse kerken de gospel van Reverend John Wilkins zou klinken, in plaats van de blanke stijve harken gezangen en psalmen, zou ik elke zondag, zelfs driemaal, naar de kerk gaan.

Het feit dat Reverend John Wilkins, een zanger-gitarist uit Memphis, Tennesse, de gospel in zijn bloed heeft is niet zo vreemd want zijn vader, Rev. Robert Wilkins, was ook een begenadigd gospelblues zanger en gitarist, die de nodige releases op zijn naam heeft.

Daarnaast zit er in de muziek van Reverend John ook een flinke portie soul. En ook dat is niet zo vreemd aangezien John lid was van de band van O.V. Wright.

Dit album verscheen oorspronkelijk in eigen beheer in 2019 en is nu beschikbaar via het Goner label. Reverend John wordt op dit album bijgestaan door soulgigant Rev. Charles Hodges (orgel), Jimmy Kinnard (bas), Steve Potts (drums), Kevin Cubbins (gitaar) en Joyce Jones, Tangela Longstreet en Tawana Cunningham (zang).

photo credits: Adam Smith

Deze dames spelen een grote rol op dit album. Het ene moment klinken ze als the Raeletts, het koortje van Ray Charles, en op het andere moment komt het geluid van the Staple Singers bovendrijven.

Reverend John heeft een machtige en krachtige soulstem. Dat is goed te horen in het titelnummer Trouble. Een heerlijke luie funky gospelblues met Rev. Charles Hodges in ouderwetse soulvorm. De venijnige gitaar zorgt hier voor een flink bluesrock gehalte.
Down Home Church is een broeierig funky gospelbluesnummer met een sompig, haast Tony Joe White sfeertje en soulvolle Bill Withers-achtige zang.
Vervolgens kan de zeer diepe gospelblues ballad You Can’t Hurry God tippen aan de kwaliteit van Solomon Burke’s betere werk. De cover van Bill Withers’ Grandma’s Hands past prima tussen de overige gospelblues nummers op dit album. Dat komt omdat er in het origineel ook al een gospelinvloed te vinden was. Bij Rev. John klinkt het wat bluessier.
Ook de gospeltraditional Wade In The Water past perfect in een lome funky versie met een hoog Staple Singers gehalte. Dat gospelblues ook akoestisch behoorlijk krachtig kan klinken bewijst het intense Walk With Me. De stuwende gospelblues God Is Able swingt vol overtuiging en heeft wat weg van “The Night Time Is The Right Time” van Ray Charles. Een romig Hi-soul geluid is te vinden in het warme Found Love terwijl er in Darkest Hour een countrygeluid te vinden is.
Het album wordt uitbundig swingend afgesloten, in de beste Staple Singers manier, met Storm And Rain.

Ik heb mij met alle liefde laten bekeren door Reverend John Wilkins.

Dit album gaat zeer zeker een hoge positie innemen op mijn Jaarlijstje!

Tracklist:
01. Trouble
02. Down Home Church
03. You Can’t Hurry God
04. Grandma’s Hands
05. Wade In The Water
06. Walk With Me
07. God Is Able
08. Darkest Hour
09. Found Love
10. I’ve Got Something
11. Storm And Rain

Website: www.facebook.com/Reverend-John-Wilkins