Reverend Freakchild – The Bodhisattva Blues
Format: CD / Label: Treated & Released Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Op zijn nieuwste, zesde, album laat Reverend Freakchild (bijna) overwegend covers horen. Covers afkomstig uit de blues, covers van the Beatles en covers van Grateful Dead. Deze in Hawaii opgegroeide en momenteel in Colorado verblijvende “dominee”, doet dat op een geheel eigen wijze. Vaak in een smerige snijdende bluesstijl maar net zo makkelijk op een sprankelende luie countryrock manier.

Hij wordt op het album bijgestaan door een aantal muzikanten, die vrijwel allemaal uit de Grateful Dead familie afkomstig zijn zoals organist Melvin Seals, sologitarist Mark Karan, drummer Chris Parker, harmonicaspeler Hugh Pool, bassist Robin Sylvester, percussionist Jason Hann, gitarist A.J. Fullerton en Jay Collins op de Bansuri fluit.

Na een ultrakorte Om chant in Om Mani Padme Hum gaat de dominee van start met een cover van Muddy Waters’ I Can’t Be Satisfied, dat bij hem een smerig snijdende funky versie krijgt met een vunzig snerpende slidegitaar en de woeste, rauwe zang van de Reverend (die aan Johnny Winter doet denken). De Om chant keert even terug in deze woeste rocker.
Big Boss Man van Jimmy Reed is omgetoverd tot een luie funky shuffle met een soulvol pompend orgel, een brullende harmonica en een huilende gitaarsolo.
Willie Dixon’s Little Red Rooster is te horen in een luie versie met een broeierige akoestische slidegitaar en sprankelend pianospel. Dan volgt een drietal Grateful Dead covers. Friend Of The Devil klinkt intiem en sprankelend met een warm countryrock geluid, I Know You Rider is hier een broeierige boogie met snerpend gitaarwerk en een hard huilende harmonica. Black Peter is daarna een lui zweterig nummer dat lui als J.J. Cale klinkt. Yer Blues van the Beatles is in een smerige trage versie te horen met schroeiend gitaarwerk en een sinister pompend, haast gospelachtig, eind.
Verrassend is de zeer soulvolle cover van John Lennon’s Imagine, dat hier klinkt alsof het onder handen is genomen door J.J. Cale.
Sweet Sweet You is het enige eigen nummer op het album en is een atmosferisch zwevend countryrock nummer met een bedwelmend geluid. In de cover van Rev. Gary Davis’ Death Don’t Have No Mercy is de puffende Bansuri fluit van Jay Collins te horen.
De Reverend neemt afscheid met de Grateful Dead afsluiter And We Bid You Goodnight, waarin slechts zijn zang te horen is.

Dit nieuwe album van Reverend Freakchild is voor mij reden genoeg om mijn contributie voor zijn congregatie te verlengen. Klasse album!

Tracklist:
01. Om Mani Padme Hum
02. I Can’t Be Satisfied
03. Big Boss Man
04. Little Red Rooster
05. Friend Of The Devil
06. I Know You Rider
07. Black Peter
08. Yer Blues
09. Imagine
10. Sweet Sweet You
11. Death Don’t Have No Mercy
12. And We Bid You Goodnight

Website: Reverend Freakchild