Rett Smith – Giving Up On Quitting
Format: CD – Digital / Label: Redlands Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Rett Smith is een singer-songwriter uit Texas, die het verdient om nu eindelijk eens de nodige aandacht in ons land te krijgen.

Hij debuteerde in 2015 met het album ‘Tularosa’ en de voormalige skiër is inmiddels toe aan album nummer vier.

Een album, dat vol staat met zeer indrukwekkende openhartige nummers met een sfeer, die over het algemeen vrij donker en breekbaar is.

Zo is de opener Corner Kisses een lui galmende shuffle met Rett’s lome vervormde zang en een heftige noisy uitbarsting in het refrein. Better Days is vervolgens een breekbare akoestische ballad vol hartenzeer en verlangen met bijpassende droeve zang. Het nummer wordt op het eind extra gevoelig door de cello bijdrage.
In de zachte shuffle Southbound 25 zit een The The sfeertje, mede door de zwaar vervormde zang en de fuzzgitaarlicks. Een lome maar vooral donkere shuffle.
Rett kan echter ook behoorlijk hard rocken. Dat bewijst het gemeen fuzzende Luck Burns Deep, dat door garagerock liefhebbers ongetwijfeld gewaardeerd zal worden. Een stuwend pompende rocker met een “handklap” refrein.
De zacht fluisterende zang in het deinende Rattlesnakes roepen onmiddellijk weer The The invloeden op. Hardship Highways is een bedrieglijk luchtig semi-akoestisch nummer dat echter handelt over de periode in Rett’s leven toen drugs -en alcoholgebruik de overhand hadden.
Gevolgd door het behoorlijk desolate en donkere Shaking Hands met vervormde fluisterzang. Het nummer gaat over het herkennen van je fouten, ermee kunnen leven en vergiffenis vragen.
Ook in de broeierige ballad Two Cents zit een behoorlijke portie  zelfreflectie. “Tell me more and more about me” in een nummer dat ergens tussen het donkere werk van Lloyd Cole en The The in zit. Die The The invloed is nog steeds groot in de muzikale, donkere roadtrip Running Red Lights, desolaat wiegend vormgegeven.
De afsluiter Santa Fe is een zeer breekbare akoestische ballad, die klinkt als een demo van Syd Barrett.

Rett Smith geeft je met dit zeer fraaie album een indrukwekkende kijk in zijn zielleven.

Een dikke aanrader!

Tracklist:
01. Corner Kisses
02. Better Day
03. Southbound 25
04. Luck Burns Deep
05. Rattlesnakes
06. Hardship Highways
07. Shaking Hands
08. Two Cents
09. Running Red Lights
10. Santa Fe

Website: Rett Smith