Pretty Maids – Maid in Japan – Future World Live – 30 Anniversary
Format: CD + DVD – CD + Blu-Ray – 2LP – Digital / Label: Frontiers
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

Dat we voor goede hardrock in het noorden van Europa moeten zijn weten de liefhebbers al lang. Dat dit al vele jaren zo is bewijst de band Pretty Maids uit Horsens, Denemarken. De band heeft sinds 1984 totaal zestien studio albums uitgebracht maar is nooit echt doorgebroken behalve in Japan.

Het begon allemaal in Horsens, Denemarken in 1981 toen Paul Christensen en Kenneth Hansen zichzelf Ronnie Atkins en Ken Hammer gingen noemen en de band Pretty Maids begonnen. Iedereen die in de Pretty Maids komt spelen veranderd zijn naam in een Engels klinkende naam.

In de eerste drie jaren bestond de band uit Ronnie Atkins (zang), Ken Hammer (gitaar), John Darrow (bas), Phil More (drums), Alan Owen (keyboards) en Pete Collins (gitaar).

In 1983 brengen ze hun eerste EP uit en een jaar later volgt hun debuut album ‘Red Hot and Heavy’. Pretty Maids heeft intussen wat underground succes maar een grote doorbraak blijft echter uit. Het duurt drie jaar voordat de Pretty Maids hun tweede album uitbrengen: ‘Future World’. Het album wist in een aantal landen de hitlijsten te halen.
Hun volgende album, die op de dag precies drie jaar later uitkwam, ‘Jump The Gun’ doet het minder goed in de hitlijsten maar heeft wel veel succes in Japan. De band viel bijna uit elkaar door het uitblijven van commercieel succes maar oprichters Atkins en Hammer wilden niet denken aan stoppen en gingen door. Sindsdien zijn Atkins en Hammer nog de enige originele leden van de band en brengen af en toe een album uit en touren ze elk jaar door Europa. Het succes van de Pretty Maids in Japan zou begin jaren negentig alleen maar toenemen. De band probeert dan ook zo vaak mogelijk naar Japan af te reizen voor een aantal shows.

Deze live release van de Pretty Maids draait, zoals de titel van het album al verraad, volledig om hun tweede album: ‘Future World’ uit 1987. Dit hoor je de laatste jaren vaker, een band speelt alle nummers van een album die een jaar of dertig oud is in plaats van alleen de hits. Bijna altijd speelt de band dan het album helemaal van voor tot achter. De Pretty Maids besloten in 2018 dat zij het anders zouden doen. Ze spelen alle nummers maar dan in een andere volgorde dan op het album. Het live album is, waar kan het ook anders, opgenomen in Japan. De band kwam, voor twee avonden (17 en 18 november 2018), speciaal naar Japan voor dit live album. Om onduidelijke reden speelde de Pretty Maids deze show dus maar twee keer, terwijl ze voor en na deze show ook in Europa speelden maar daar hadden ze een totaal andere setlist. Blijkbaar wilden ze iets speciaals doen voor hun fans in Japan.

Het album begint met een intro terwijl je hoort dat de band het podium opkomt. Je kan het aan de reactie van het publiek goed horen wanneer de band het podium oploopt. Club Citta in Kawasaki, waar het concert is opgenomen, zat duidelijk vol met dertienhonderd fans, het publiek is in ieder geval zeer duidelijk te horen.
Het publiek is altijd een zeer belangrijk onderdeel van een concert en op deze release is het publiek goed hard te horen en dat draagt alleen maar bij aan de sfeer.

Na de intro FW30 knalt de Deense band er meteen goed in met het openingsnummer en titelsong van het ‘Future World’ album. Het Japanse publiek staat erom bekend dat ze stil zijn maar meteen vanaf de eerste noot laten ze zich horen en Ronnie Atkins doet tegen het einde van het nummer nog wat stemoefeningen met hun, iets wat hij meerdere keren tijdens het concert doet.
Om de knallende opening nog wat langer te laten duren spelen de Pretty Maids hierna het nummer We Came To Rock, in plaats van Loud ‘n’ Proud wat het tweede nummer op het album is.
De stem van Atkins klinkt aan het begin van het nummer wat schor maar hij hersteld zich gelukkig snel. De band knalt intussen uit de boxen, met een mooie mix tussen de verschillende instrumenten.
Tijdens We Came To Rock horen we nog een mooie gillende gitaarsolo van Ken Hammer. Na de gitaar van Hammer is het beurt aan het keyboard van Chris Laney met een erg mooie intro.
Love Games is een echte jaren tachtig power ballad. Hierna is het tijd voor het publiek om mee te zingen met het eerste couplet van Yellow Rain. Het volgende nummer wordt door Atkins een beetje raar geïntroduceerd als een nummer wat ze niet vaak spelen maar de laatste jaren juist weer wel.
Loud ‘n’ Proud is een hardrock meezing nummer en de band knalt ook met dit nummer zowat uit de boxen. Dat Atkins geen grote podium spreker is horen we ook bij de introductie van Rodeo. Rodeo is een jaren tachtig hard rock nummer met veel keyboards en een hoog meezing gehalte.
Needles in the Dark voert het tempo nog iets op en doet denken aan de muziek van Black Sabbath. Net voordat de Pretty Maids het ‘Future World’ album opnamen waren ze op tournee met Black Sabbath dus het kan goed dat daar de inspiratie ook vandaan kwam.
Atkins vind het, zoals hij zelf zegt, tijd voor een ballad. Eye of the Storm brengt een prachtig rustmoment tussen al het gitaar en drum geweld. Het ‘Future World’ album wordt afgesloten met Long Way to Go, wederom een jaren tachtig rock nummer met hoog meezing gehalte.

Na het gehele ‘Future World’ album te hebben gespeeld is er nog genoeg tijd over voor nog een paar nummers. Met een lang intro waarin we verschillende toespraken horen knallen de Pretty Maids met Mother of all Lies het tweede gedeelte van deze show in. Mother of all Lies komt van het album uit 2013 met dezelfde naam en is een rechttoe rechtaan heavy metal nummer.
Na Mother of all Lies volgen twee nummers van het ‘Kingmaker’ album uit 2016, het laatste album wat ze op dat moment, 2018, hadden uitgebracht. Een jaar na dit concert brengt de band nog een nieuw studioalbum uit onder de titel ‘Undress Your Madness’.
In Kawasaki spelen de Pretty Maids eerst de titeltrack Kingmaker en daarna Bull’s Eye van het ‘Kingmaker’ album. Beide nummers zijn, net als Mother of All Lies, heavy metal nummers maar passen ook goed bij de nummers van het ‘Future World’ album.
De band verlaat het podium na Bull’s Eye om daarna weer terug te komen voor de power ballad Little Drops of Heaven. Het concert wordt afgesloten met Sin-Decade, een favoriet bij de fans van het album uit 1992 met dezelfde naam.

Kortom: De Pretty Maids laten horen dat we nog steeds een fantastische live show kunnen neerzetten. Een geweldige release voor fans maar ook een mooie release om de band te leren kennen.

Tracklist:
01. FW30
02. Future World
03. We Came To Rock
04. Love Games
05. Yellow Rain
06. Loud ‘n’ Proud
07. Rodeo
08. Needles in the Dark
09. Eye of the Storm
10. Long Way to Go
11. Mother of All Lies
12. Kingmaker
13. Bull’s Eye
14. Little Drops of Heaven
15. Sin-Decade

Bonus on DVD:
The videos:

Little Drops Of Heaven
Mother Of All Lies
Nuclear Boomerang
My Soul To Take
A Heart Without A Home
Kingmaker
Face The World
Bull’s Eye
Last Beauty On Earth
Serpentine
Will You Still Kiss Me (When I See You In Heaven)
Balingen Documentary
Japan Documentary

Line-up:
Ronnie Atkins – vocals
Ken Hammer – guitars
Rene Shades – bass
Chris Laney – keyboard, guitar
Allan Sørensen – drums

Website: Pretty Maids