+The Preservation Hall Jazz Band - A Tuba To Cuba

Preservation Hall Jazz Band – A Tuba To Cuba
Format: CD – LP – Digital / Label: Sub Pop Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Preservation Hall Jazz Band is een muzikaal instituut uit New Orleans. De band bestaat namelijk al sinds het begin van de zestiger jaren toen het werd opgericht door bassist Ben Jaffe. Hun nieuwe album is de soundtrack van de gelijknamige documentaire van de reis die de band maakte naar Cuba om daar de raakvlakken tussen de Cubaanse muziek en de muziek uit New Orleans te vinden. Na beluistering van dit album kom je tot de conclusie dat tot die raakvlakken in elk geval de emotie en de swing behoren!

Op dit album bestaat de band naast Ben Jaffe (bas, zang, tuba, toetsen, banjo) uit Clint Maedgen (tensorsaxofoon, zang), Walter Harris (drums, percussie), Kyle Roussel (toetsen, zang), Charlie Gabriel (tenorsaxofoon, clarinet, zang), Branden Lewis (trompet, zang), Ronell Johnson (trombone, zang), Jerry Ordonez (percussie), Eme Alfonso (zang), Mark Barud (trompet), David Oquendo (gitaar), Alejandro Almenares (gitaar), Joseph Pierce (cornet), Josiah Frazier (drums), Billy Pierce (piano), Louis Nelson (trombone) en Allan Jaffe (tuba).

Na een kort smachtend saxofoon intro in Yesteryear gaat het album goed van start met Tumba. Een nummer waarin het New Orleans jazzgeluid swingend wordt vermengd met gepassioneerde Cubaanse zang. Door de New Orleans jazz zit er automatisch een funky geluid aan dit nummer vastgeplakt. Een betoverend mooi en swingend nummer!
De Cubaanse warme jazzswing is aan de beurt in I Am. Een sprankelend nummer met schetterende trompet, feestelijke zang en pompende saxofoons. Ook het luie en intieme Descarga Del Son heeft een Cubaans geluid met een tintelend frisse akoestische gitaar en zacht tikkende, onweerstaanbare, percussie. In dit nummer is er geen blazer te bekennen!
Keep Your Head Up is een zeer funky mix van Cubaanse en New Orleans muziek met rapzang van Billie en De De Pierce, warm stotende groovende blazers, onder aanvoering van de pompende funky tuba.
Na de intieme warme jazzballad Coreazon met zijn zacht fluisterende saxofoon volgt de Cubaanse traditional Elagggua.  Een nummer met krachtige koorzang en intiem tikkende percussie. Het funky New Orleans geluid is daarna aan de beurt in Kreyol. Een broeierig groovend nummer waarin op perfekte wijze Cubaanse invloeden vermengd zijn. El Manicero is weer een Cubaanse traditional in een zeer feestelijke en zeer percussieve, luie uitvoering met een luid schetterende trompet, raggende banjo en rauwe zang. Solitude is een statige jazzballad met hoofdrollen voor de warme saxofoon en trompet. De sprankelende Cubaanse traditional Las Palomas wordt slechts door een akoestische gitaar en zang uitgevoerd. Malecon is wederom een perfect voorbeeld van een een mix van warm swingende Cubaanse jazz en lome New Orleans jazz.
Het album wordt op zeer feestelijke en swingende wijze afgesloten door Keep Your Head Up (Radio Edit).

Dit album van de Preservation Hall Jazz Band is een aanrader voor de liefhebbers van New Orleans muziek én voor de liefhebbers van swingende Cubaanse jazz!!

Tracklist:
01. Yesteryear
02. Tumba
03. I Am
04. Descarga Del Son
05. Keep Your Head Up
06. Corazon
07. Elaggua
08. Kreyol
09. El Manicero
10. Solitude
11. Las Palomas
12. Malecon
13. Keep Your Head Up (Radio Edit)

Website: Preservation Hall Jazz Band