Predatür – Weidenhaus
Format: 12” vinyl LP – HiRes download / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Predatür is een Britse band uit Reading, die in de 80’er jaren onderdeel uitmaakte van de zogeheten New Wave Of British Heavy Metal. De band bracht in 1982 de single Seen You Here uit en daarna moesten we tot 2004 wachten op nieuw werk van de band via het album Mean’, dat in 2007 gevolgd werd door het album ‘In Your Garden’.

Na een aantal personeelswisselingen kwam in 2018 het album ‘Weidenhaus’ uit. En nu is er een heruitgave van dat album, waarop de band bestond uit zanger-gitarist Baz Barry, sologitarist Charles Grear, drummer Jack Capon en bassist Steve Jones.

De bedoeling van de band was om op het album een 70’s jaren sfeer te produceren met een livegeluid. En dat is prima gelukt!

Wat gelijk opvalt is de voorliefde voor het begin jaren ’70 boogiegeluid van Status Quo. Zoals in de opener van het album She Said She Said. Een nummer met stug doorraggende gitaarriffs en de flink op Francis Rossi lijkende stem van Baz Barry. Een waar feest van boogie herkenning!
Het Quo geluid duikt nog een aantal keer op. Lovely Day is een onontkoombare pompende, ietwat psychedelische, boogie en In The Morning Part 2 pompt er op volle snelheid stevig op los met een fel knallend gitaarduel.
Ook het geluid van Peter Green’s Fleetwood Mac is niet onopgemerkt aan de band voorbij gegaan. Wednesday Evening is een atmosferisch bluesnummer. In deze instrumental staat het snijdende gitaarspel van Charles Grear centraal.
Ook 2.38 is een breekbaar, psychedelisch, Fleetwood Mac-achtig nummer (hallo “Albatross”!). In All The Best wordt er flink geleend van George Harrison’s “While My Guitar Gently Weeps”. Overigens een prima funky nummer met vlammend gitaarwerk.
High is een breekbaar psychedelisch nummer, dat niet echt wil blijven hangen, hetgeen ook geldt voor de stuwende jamsessie Session 2 – Warm UJp Jam 11am.

De missie van de band om het jaren 70’s geluid te reanimeren is met deze heruitgave dus geheel geslaagd.

Ik ben echter wel benieuwd hoe de band zal klinken als het jam sessie-achtige live geluid wordt losgelaten om ruimte te maken voor meer vastomlijnde songs. Op een volgend album wellicht?

Tracklist:
01. She Said She Said
02. Wedneday Evening
03. High
04. 2.38
05. Lovely Day
06. Session 2 – Warm Up Jam 11am
07. All The Best
08. In The Morning Part 2
09. Song For A Sister
10. Does It Matter

Website: Predatür