Pi Jacobs – Two Truths And A Lie
Format: CD – Digital / Label: Travianna Records
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse singer-songwriter Pi Jacobs is geboren in de wijk Haight-Ashbury in San Francisco. Ze brengt daarna haar jaren door in New York City en woont tegenwoordig in Los Angeles. In 2001 komt haar debuutalbum ‘Irrational’ uit. In 2016 tekent ze bij Travianna Records en een jaar later verschijnt op dat label haar album ‘A Little Blue’, waarop zij een meer rootsy geluid laat horen. Het album krijgt lovende kritieken.

Vorige maand verscheen er weer een nieuw album van Pi Jacobs. Op dit album, ‘Two Truths And A Lie’, schrijft ze over vrouwelijke personages die vechten tegen onrecht en de wereld om hen heen willen verbeteren. En ondanks het feit dat het oorspronkelijk niet de bedoeling was dat het een semi-autobiografisch album zou worden, zitten die elementen er volgens Jacobs toch in.

In het prachtig gezongen openingsnummer Broken Cup, laat Pi Jacobs al meteen horen dat ze over een heel mooie stem beschikt. En ook over uitstekende begeleiders met een prominente rol voor Adam Hall op dobro.
Rearview is wat steviger met fijn drumwerk en vertelt het verhaal over een vrouw die haar leven opnieuw op de rails wil krijgen. In First Thing Tomorrow vallen de contrabas en de gospel-achtige backing vocals op.
No Sin To Be Poor is een lekkere uptempo rocker met wervelend pianospel waarin Jacobs zingt over een alleenstaande vrouw die alle moeite moet doen om voor haar drie kinderen te zorgen.
De dobro en de banjo komen daarna weer volop aan bod in de ballads Party Girl en Adelaide Montgomery. In het uptempo Diana The Hunter zingt Jacobs over een anonieme vrouw die in 2013 twee buschauffeurs in Mexico heeft vermoord.
Gedegen drumwerk is er in de ballad A Little Mercy en de ritmesectie is daarna weer uitstekend in Waitress Blues, het verhaal over het drukke  leven van een serveerster.
Na het midtempo Super Down is de mooi gezongen ballad Slow On Down, met dobro en backing vocals, een fraaie afsluiter.    

Conclusie:
‘Two Truths And A Lie’ is een prachtig Americana album.

Tracks:
01. Broken Cup
02. Rearview
03. First Thing Tomorrow
04. No Sin To Be Poor
05. Party Girl
06. Adelaide Montgomery
07. Diana The Hunter
08. A Little Mercy
09. Waitress Blues
10. Super Down
11. Slow On Down

Line-up:
Pi Jacobs – zang, gitaar
Butch Norton – drums
Adam Hall – dobro, banjo, backing vocals
Zack Hall – upright bas, backing vocals
Carl Byron – keyboards
Jes Hudak, Kel Pritchard, Ben Fordham – backing vocals

Website: Pi Jacobs