Phillip Bracken – Wolf Ahead Tiger Behind
Format: CD / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Eens in de zoveel tijd komt er een debuutalbum uit waardoor je compleet ondersteboven geblazen wordt. Zoals het debuutalbum van de Australische singer-songwriter Phillip Bracken. Hij reisde naar het Poolse Warschau om zijn debuut op te nemen, begeleid door Mateusz Szemraj(elektrische gitaar, banjo, dulcimer), Denis Dubiella (bas, synthesizer), Wojciech Lubertowicz (percussie) en gasten Robert Cichy (gitaar, producer), Patryk Walczak(orgel) en de uit de Poolse free jazz scene afkomstige Jacek Mielcarek (saxofoon).

Wat dit album zo bijzonder maakt is het feit dat Phillip Bracken de kracht en de intensiteit lijkt te hebben geërfd van artiesten als John Martyn en Tim Buckley. Alle nummers op dit album klinken intens, breekbaar maar ook krachtig. Het spel van Mateusz Szemraj op de elektrische gitaar, de banjo en vooral de ducilmer speelt daarbij een zeer grote sfeerbepalende rol.

Het album opent op een funky manier met Push Me. Een nummer dat weliswaar niet representatief is voor de rest van het album maar een zeer hypnotiserend nummer is waarin het sprankelende spel van Szemraj op de elektrische gitaar het nummer een Afro funk geliuid geeft.
New Black is een ingetogen, intieme folkballad waarin ook de nodige soul zit.

De sfeervolle dulcimer van Szemraj speelt een belangrijke rol in de breekbare ballad Sugar. Een nummer met een lome groove en intiem schuifelende begeleiding. Wake Up is ook breekbaar maar dan voorzien van een iets donkerder geluid met gemeen snijdend gitaarwerk en een ratelende dulcimer.
Het donkere, traag pompende Wolf Ahead Tiger Behind  zit qua sfeer in de John Martyn hoek, hetgeen ook geldt voor het broeierige Take My Heand.
The Prophet heeft dezelfde intensiteit als het betere werk van John Martyn en Tim Buckley. Na de zeer intense ballad Angel’s Place opent het dromerige, betoverende, enigszins Nick Drake achtige, Tricks In My Eyes.
Na de zinderend zwevende aflsuiter, Black Mama, wil je automatisch het album nogmaals opzetten.

Wat een ongelooflijk prachtig debuutalbum!

Tracklist:
01. Push Me
02. New Black
03. Sugar
04. Wake Me
05. Wolf Ahead Tiger Behind
06. Take My Hand
07. The Prophet
08. Angel’s Place
09. Tricks In My Eyes
10. Black Mama

Website: Phillip Bracken