Ozzy Osbourne – Blizzard Of Ozz (40th Anniversary Expanded Edition)
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Sony – Legacy
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Jubilerende “Prins der Duisternis” pakt uit..

Veertig jaar geleden begon de solocarrière van Ozzy Osbourne met dit eerste album. De albumtitel een woordspeling door de film ‘Wizzard of Ozz’ te mixen met een van zijn favorieten genotsmiddelen aldus de zanger in een nieuwe interview met Rolling Stone Magazine. De digitale release bevat naast het gewone album wat bonusmateriaal. Daarnaast verschijnen ook twee concertfilms in het digitale domein.

Eind 1979 ontsloeg Black Sabbath hun zanger.  Door zijn uitgebreide inname van drank en drugs was Ozzy onhandelbaar geworden. Pogingen om hem opnieuw in een band te krijgen mislukte. Vervolgens kreeg hij een relatie met Sharon, de dochter van Black Sabbath Manager Don Arden. Een nieuwe groep muzikanten werd gevormd onder de naam ‘Blizzard of Ozz’ en het gelijknamige album werd opgenomen.

De hoes zegt praktisch alles over de invloeden die ten grondslag liggen aan de thematische inhoud. Een vleugje Hammer Horror, een beetje religieuze symboliek aangevuld met lagen mist uit de rookmachine.
Let ook op het (vermoedelijke) spookkasteel op de achtergrond. Ook de zwarte kat links in de voorgrond is zo’n detail die je pas later opvalt.

Muzikaal gezien is er wat tegenstrijdig niet echt sprake van hele griezelige of naargeestige muziek. Het hoge tempo van de meeste nummers is eigenlijk al de voorbode op de golf van nieuwe Britse Heavy Metal bands die gedurende de jaren tachtig hun debuut zouden maken.

Het lange trippy outro van ‘Goodbye To Romance’ doet dan weer denken aan The Beatles, niet verrassend aangezien Ozzy altijd heeft benoemd enorme fan te zijn van John Lennon. De zelfverklaarde prins der duisternis doet zijn naam alleen eer op ‘Mr Crowley’ en ‘Suicide Solution’, nummers waarin de duisternis wel centraal staat. De live uitvoering van ‘Mr Crowley’ verdiend extra aandacht, een donker majestueuze kathedraal die menig concertzaal totaal opgebrand moet hebben achtergelaten.

Eigenlijk droeg collega Alice Cooper in die tijd de titel ‘Prince of Darkness’ beter. Zijn albums van begin jaren tachtig werden gemaakt in een vergelijkbare chaos van drank en drugs maar het eindresultaat is veel zwaarder en duister dan de stevige meezingers die Ozzy maakt. De zanger en zijn band bevinden zich toch meer in de wat bluesy hard rock. Niet dat dit iets afdoet aan de klassieker die dit album is. Echter dekken de clichés niet perse het eindresultaat.

Ter afsluiting  dan een wat flauwe associatie. John Carpenter maakte in 1987 een film met de titel ‘Prince of Darkness’, met in een klein rolletje… Alice Cooper!      

Tracklist:
01. I Don’t Know
02. Crazy Train
03. Goodbye to Romance
04. Dee
05. Suicide Solution
06. Mr. Crowley
07. No Bone Movies
08. Revelation (Mother Earth)
09. Steal Away (The Night)
10. You Looking at Me, Looking at You (current bonus track – originally the b-side to “Crazy Train”)
11. Goodbye to Romance [2010 Guitar & Vocal Mix] (current bonus track)
12. RR [Outtake from “Blizzard Of Ozz” Sessions] (current bonus track)

Bonus tracks (never before available on streaming services):
13. I Don’t Know – from Ozzy Live
14. Crazy Train – from Ozzy Live
15. Mr. Crowley – from Ozzy Live
16. Revelation (Mother Earth) – from Ozzy Live
17. Steal Away (The Night) – from Ozzy Live
18. Suicide Solution – from Ozzy Live
19. You Said It All (live) – from Mr Crowley EP

Website: Ozzy Osbourne