Ozric Tentacles – Space For The Earth
Format: CD / Label: Kscope
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De Britse formatie Ozric Tentacles bestaat al bijna veertig jaar en heeft in die jaren een grote fanbase opgebouwd, vol met zeer trouwe fans.

Muzikaal gezien valt deze band als rechtmatige erfgenaam van het spacerock geluid van bands/artiesten als Gong en Steve Hillage te zien. Met name het geluid van Gong in de tijd van hun ‘Shamal’ album lijkt van grote invloed te zijn. De instrumentale muziek van Ozric Tentacles zit vol met blubberende, kirrende, pulserende en zwevende synthesizers en gitarist/leider Ed Wynne zorgt voor enerzijds warm en anderzijds hard bijtende gitaarpartijen.

De bezetting van de Tentacles is bijna per album wisselend. Op dit album bestaat de band, naast Ed Wynne (gitaar, bas, synthesizer, keyboards), uit zoon Silas Neptune (synthesizer), Balazs Szende (drums), Joie Hinton (synthesizer, oud lid en nu lid van Eat Static), Nick van Gelder (drums, percussie, ook een oud lid, die ook bij Jamiroquai speelde), John Egan (kaval) en Paul Hankin (percussie).

Het album begint met de spacegitaar van Ed Wynne in Stripey Clouds waarin gelijk de overeenkomsten met het geluid van Steve Hillage opvallen. Het nummer zit vol met voorbij suizende en blubberende synthesizers en ontwikkelt zich langzaam tot een soort space-fusion met prima snijdend gitaarwerk.
Blooperdome is absoluut geen “blooper” maar wel een heerlijk deinend spacerocknummer, aangevoerd door stuwende synthesizers. In het warme funky Huboldt Currant duiken Arabische voicesamples op.  Ed Wynne zorgt voor fel bijtend gitaarspel in een warme deken van synthesizerklanken.
Pulserende, haast “Dark Side Of The Moon” achtige synthesizers openen het behoorlijk stevig stuwende Popscape, gevolgd door het ontspannen golvende Climbing Plants. In het zwevende Space For The Earth duikt de kaval op, een blaasinstrument uit de Balkan. Ook zijn er lichte reggae/dub trekjes te horen.
Het album wordt indrukwekkend afgesloten door het pulserend pompende Harmonic Steps.

The Ozric Tentacles leveren met hun vijftiende album weer vertrouwde kwaliteit af. Hun fans zullen absoluut niet teleurgesteld zijn door dit album.

Een indrukwekkend album dat je song na song in z’n greep neemt.

Tracklist:
01. Stripey Clouds
02. Blooperdome
03. Humboldt Currant
04. Popscape
05. Climbing Plants
06. Space For The Earth
07. Harmonic Steps

Website: Ozric Tentacles