Oh Susanna –  Sleepy Little Sailor (Deluxe Edition)
Format: CD – LP – Digital / Label: Stella/MVKA Records – MUST HAVE Promo     
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

De in Massachusetts geboren Canadese singer-songwriter Suzie Ungerleider (1971) groeit op in Vancouver, British Columbia en woont tegenwoordig in Toronto. Zij is sinds 1997 actief in de muziek onder haar alter ego Oh Susanna.
De naam Oh Susanna heeft zij ontleend aan de titel van een liedje dat Stephen Foster in 1848 schreef en dat zich gedurende de Goldrush in California (1848 – 1855) tot een volksliedje ontwikkelde. Het liedje is sindsdien een klassieker in de Amerikaanse folkmuziek.

‘Oh Suzanna’ is ook de titel van haar eerste ep met zeven songs die in 1997 verschijnt. Twee jaar later brengt zij haar debuutalbum ‘Johnstown’ uit, in 2001 gevolgd door ‘Sleepy Little Sailor’.

photo credits: Heather Pollock

Nadat haar debuutalbum vorig jaar opnieuw (met bonustracks) werd uitgebracht is begin september ook het album ‘Sleepy Little Sailor’ uit 2001 in een deluxe edition opnieuw uitgebracht. En ook deze heruitgave bevat bonustracks.
Twee songs, River Blue en Kings Road zijn o.l.v. producer Jim Bryson, opnieuw opgenomen. Het titelnummer Sleepy Little Sailor, Sacrifice en Beauty Boy zijn afkomstig van de originele demo sessies met producer Colin Cripps.

Het titelnummer Sleepy Little Sailor is een ballad met mooi vibrerend gitaarspel en strijkers. In het krachtig gezongen River Blue met orgel, een heerlijke pianosolo en backing vocals zit ook een stevige gitaarsolo.
Prachtig en intens gezongen is de countrysoulballad I’ve Got Dreams to Remember, het wereldberoemde nummer van Otis Redding. Kings Road is uptempo, met lekker gitaarwerk en Hammond B-3 van Bob Packwood. In de intens en soms gevoelig gezongen ballad All That Remains is het gitaarwerk van Luke Doucet fraai, terwijl de grandpiano van Bob Packwood de ballad Beauty Boy wonderschoon is evenals het basspel van Bazil Donovan in Sacrafice.
Zeer ingetogen is de zang naast de slepende pianoklanken en de strijkers in Forever at Your Feet. Steviger gaat het er daarna aan toe in het country gedreven Ted’s So Wasted met een scherpe gitaarsolo van Doucet. Subtiel is de begeleiding met o.a. de pedal steel in St. Patrick’s Day. Het slotnummer Ride on is een ruim tien minuten lange epische ballad waarin Ungerleider haar grote vocale kwaliteiten nogmaals laat horen.    

De bonustracks zijn nooit eerder uitgebrachte akoestische versies van songs die op het album staan en een gevoelige prachtige versie van You Win Again, de klassieker van Hank Williams sr.

Conclusie:
Aangrijpend en passievol zijn woorden die op dit mooie album van toepassing zijn.  

Tracks:
01. Sleepy Little Sailor
02. River Blue
03. I’ve Got Dreams to Remember
04. Kings Road
05. All That Remains
06. Beauty Boy
07. Sacrafice
08. Forever at Your Feet
09. Ted’s So Wasted
10. St. Patrick’s Day
11. Ride On
12. Sleepy Little Sailor (acoustic version)
13. Sacrafice (acoustic version)
14. Beauty Boy (acoustic version)
15. River Blue (acoustic version)
16. Kings Road (acoustic version)
17. You Win Again (acoustic version)

Line-up:
Suzie Ungerleider – zang, elektrische gitaar, akoestische gitaar
Alex McMaster – cello
Bazil Donovan – (contra) bas
Joel Anderson – drums, tamboerijn
Luke Doucet – elektrische gitaar, akoestische gitaar, pedal steel, zang
Anne Lindsay – viool
Bob Packwood – grand piano, Hammond B-3
Colin Cripps – elektrische gitaar, tamboerijn, mandoline-gitaar

Website: Oh Susanna