Prima jazzy Led Zeppelin covers

 

Obed Calvaire, Bob Franceschini, Kevin Hays & Orlando Le Fleming – Whole Lotta Love:
The Music Of Led Zeppelin

Format: CD – Digital / Label: Chesky Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Leent het Classic Rock geluid van Led Zeppelin zich voor een jazz behandeling? Het antwoord is defintief: JA!

Tot die conclusie ben ik gekomen na beluistering van het album Whole Lotta Love:The Music Of Led Zeppelin van drummer Obed Calvaire, saxofonist Bob Franceschini, pianist Kevin Hays en bassist Orlando Le Fleming.

In hun handen veranderen de Zep nummers namelijk in zeer soulvolle jazznummers, waarin de mystiek van de oorspronkelijke Zeppelin nummers bewaard is gebleven. Gezien de ervaring van de muzikanten is het niet zo gek dat er hier sprake is van kwalitatief hoogstaande jazz.

Obed Calvaire deed zijn ervaring op bij ondermeer Wynton Marsalis, Bob Franceschini bij de Tom Browne Band en de Jamaica Funk Horn Section, Kevin Hays bij Steve Gadd en de Blue Note All-Stars en de Brit Orlando Le Fleming bij het OWL Trio.

Het door David Chesky geproduceerde album start met de versie van Whole Lotta Love, dat hier een zacht boppend soulvol nummer is met warm saxofoonklanken, die aan Cannonball Adderley doen denken.

Dazed And Confused klinkt iets meer bluesy en heeft een losse soepele swing.

Het oorspronkelijke Oosterse geluid van Kashmir is in handen van deze jazz muzikanten veranderd in een intiem soulvol geluid met prima funky basspel. For Your Life is een iets minder bekend Led Zeppelin nummer, afkomstig van het “Presence” album en klinkt hier intiem en loom swingend.

Het van nature folky Battle Of Evermore krijgt een sprankelende jazz uitvoering met frivool dwarrelend saxspel. In My Time Of Dying is omgevormd tot een intiem loom jazznummer met zachte funky grooves. Die grooves zijn ook terug te vinden in Custard Pie.

De tintelende piano van Kevin Hays speelt een voorname rol in de afsluiter van het album,. No Quarter.

Ik ben benieuwd of de die-hard Led Zeppelin fans deze prima jazz schijf ook in hun verzameling gaan opnemen. Bij mij staat hij al in de kast want ik ben op een zeer prettige wijze verrast door deze prima jazzy Led Zeppelin covers!

01. Whole Lotta Love
02. Dazed And Confused
03. Immigrant Song
04. Ten Years Gone
05. Kashmir
06. For Your Life
07. Battle Of Evermore
08. In My Time Of Dying
09. Custard Pie
10. No Quarter

Website: Chesky Records