Norman Taylor – Meditations on the Blues
Format: CD / Label: Soulstew Records
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Verbazingwekkend hoe sommige bluesartiesten niet grote, bekende artiesten zijn. De onrechtvaardigheid dat voor een grote groep zangeres en zangeressen het spelen in de marge het maximale bereik zal blijven. Zo ook in het geval van deze Norman Taylor. Perfecte plaat maar wie gaat het horen…

Bluesman Taylor, afkomstig uit Philadelphia, omschrijft zich als muzikant en part time activist. En dan geeft hij ook nog les in vechtsport. Een man met vele talenten. Qua artiesten die hem hebben beïnvloed noemt hij namen als Skip James, Guy Davis en Keb Mo.

Qua instrumentarium bouwt Taylor zijn muzikale wereld met alleen een akoestische gitaar en zijn stem. Op sommige nummers wordt dit aangevuld met een achtergrondzangers.

Voor mij persoonlijk de eerste release waarbij ik had gehoopt dat er versterkt gespeeld zou worden. Taylor is een gitarist die goed met zijn instrument overweg kan, het spel sleept de luisteraar door het album heen. Jammer dus dat net iets meer volume en kracht ontbreken. Sommige nummers waren nog beter geweest met deze variatie.

Maar tegelijkertijd maakt de minimale aankleding de titel meer dan waar. Het samenspel tussen vocalen en instrument maakt dat de muziek een hypnotiserend karakter krijgt. Hierdoor krijg je ruim de aandacht voor de teksten die spreken over pijn, verlossing en persoonlijke overwinning.

Speciale aandacht verdienen de twee covers die op deze plaat staan. De hit van Tom Petty I Won’t Back Down en Acros 110th Street van Bobby Womack. Deze uitgeklede, skelet uitvoering maakt dat het besef dat het gaat om andermans nummer later pas volgt. Even intens als emotioneel weet Norman Taylor deze bekende nummers opnieuw vorm te geven. Je voelt weer de boodschap die er oorspronkelijk in lag maar die juist doordat je de liedjes zo goed kent bent kwijt geraakt.    

Een album waar alle blues liefhebbers mee vooruit kunnen. Sterke vertolking van eigen werk aangevuld met covers. Krachtig gezongen en met veel muzikale kracht ingespeeld. Gewoon een prachtplaat.

Tracklist:
01. The Path
02. I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free
03. Bridge of Pain
04. No Liberty
05. Mel’s Two Step
06. I Won’t Back Down
07. Making It Better
08. Acros 110th Street
09. Sing Your Blues, Live Your Light
10. I’ve Been Thinking about You

Website: Norman Taylor