Norah Jones – Pick Me Up Off The Floor
Format: CD – LP – Digital / Label: Blue Note Records
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Vier jaar geleden, vlak voor de Amerikaanse Presidentsverkiezingen, bracht Norah Jones haar voorlaatste volledige album uit. Tussendoortje ‘Begin Again’ was een korte verzameling van losse singles. Nu met weer een verkiezing in aantocht ligt ‘Pick Me Up Off The Floor’ in de winkels. Misschien toeval, wie weet ook niet.

Qua het verloop van het album zijn de titels van de verschillende nummers een duidelijke indicator. Een catharsis die zwaarmoedig start, ergens halverwege tussen This Life en To Live verandert de sfeer, om vervolgens te eindigen in de verlossing van Heaven Above.
Waarbij het moment dat alle pijn voorbij gaat wordt voorafgegaan door Stumble On My Way, de ontboezeming dat het leven nu eenmaal een zoektocht is en dat je als mens toch fouten zult maken. De gehanteerde structuur maakt dat Jones voor het eerst liedjes op haar album weet te verbinden. Het zijn niet zomaar liedjes die toevallig voor hetzelfde album zijn geschreven maar vormen een cyclus die van donker naar licht beweegt.

Haar bekende stijl van pop, jazz en country wordt op het nieuwe album aangevuld met soul. De meeste nummers worden zachtjes ondersteund door blazers. De lichte swing in de nummers zorgt voor iets meer dynamiek en variatie in haar muziek, een euvel dat op voorgaande albums wel eens ontbrak.
Het soultintje voegt iets zalvends toe aan het album, waardoor het met momenten wel doet denken aan ‘Tapestry’ van Carole King. De overeenkomst zit hem in de samenkomst van het aardse van de jazz met het spirituele gevoel van de soul. Er beweegt iets tussen de muzieknoten door dat het alledaagse gewone leven lijkt te overstijgen.

Met ieder nieuw album weet Norah Jones een nieuwe stap voorwaarts te zetten. Andere sferen, toevoegingen aan het instrumentarium en meer spanning. Nu maar hopen dat er niet weer vier jaar tussen albums zit!

Tracklist:
01. How I Weep
02. Flame Twin
03. Hurts To Be Alone
04. Heartbroken Day
05. Say No More
06. This Life
07. To Live
08. I’m Alive
09. Were You Watching
10. Stumble On My Way
11. Heaven Above

Website: Norah Jones