Noble Jacks – Stay Awake (deluxe edition)
Format: CD – LP – Digital / Label: Continental Record Services
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

Will Page en Matty Deveson raakten op de universiteit bevriend door hun gedeelde liefde voor muziek. Sindsdien spelen de twee vrienden uit het engelse Brighton zo vaak ze kunnen.

Will op piano en viool en Matty op gitaar. Vanaf het eerste, open-mic, optreden weten de beide heren dat ze op de goede weg zijn. Ze weten echter ook dat ze het niet zullen redden als duo en meer bandleden nodig zijn. Maar de juiste bandleden vinden bleek niet zo makkelijk. Na bijvoorbeeld meerdere zangers te hebben geprobeerd namen ze het besluit dat Will zelf de zanger van de band zou worden. Bijna tegelijkertijd ruilt Matty zijn geliefde gitaar om voor een basgitaar. Sindsdien werken Matty en Will met verschillende muzikanten tijdens grote optredens maar bestaat Noble Jacks vooral uit hun twee.

Begin 2017 brengt de band hun debuut album ‘What The Hammer’ met veel succes uit. Langzaam maar zeker weten de Noble Jacks na Brighton de rest van Engeland te veroveren met hun vrolijke muziek. De rest van Europa zou snel volgen. Vorig jaar kwam het vervolg op ‘What The Hammer’ uit ‘Stay Awake’ genaamd. Een erg grappige titel want probeer maar eens in slaap te vallen bij hun muziek (onmogelijk). Nu hebben ze daar een “deluxe edition” van uitgebracht met vier nieuwe nummers.

Het album begint meteen lekker vrolijk met het nummer Ten Times, een mooi uptempo popnummer waar we de viool goed horen. Met het tweede nummer, Lights Out, gooien de Noble Jacks het tempo nog iets verder omhoog.
Rely On Love gaat weer een beetje terug naar het eerste nummer, oftewel een fijn popnummer met verschillende tempowisselingen. Stay Awake zingen de twee Britten hierna totaal onnodig, niet dat het nummer niet goed is maar wakker blijven bij de Noble Jacks lijkt mij geen enkel probleem.
Grappig is dat het volgende nummer, Morning Light, de tekst “wake up” meerdere keren bevat en daardoor leuk aansluit bij het vorige nummer. Eén van mijn favoriete nummers op het album is New Beginning vol positiviteit en vrolijk, en dat kunnen we in deze tijd wel gebruiken. De rest van het album blijft zo vrolijk en stilzitten is intussen niet meer mogelijk, en is slaap vallen dus al helemaal niet.

Maar deze release gaat uiteraard niet om de eerste tien nummers van het album, want die kwamen vorig jaar al uit, het gaat om de laatste vier, nieuwe, nummers. Enjoy The Ride, Road of Death, Noble Ground en Dreams Carry Me On klinken alle vier alsof ze altijd al bij dit album hoorden en hebben dezelfde vrolijke ondertoon.
Enjoy The Ride moet een grote favoriet worden tijdens optredens want je kan bij dit nummer niks anders doen dan dansen en springen. Wel valt op (en dat is bij meer nummers van Noble Jacks zo) dat het opeens over is.

Noble Jacks is geen band om één liedje van te luisteren, je moet het hele album in één keer beluisteren. Bij Road of Death krijg je door de titel het idee dat ze toch serieus worden, maar het nummer klinkt net zo vrolijk als de rest van het album. Noble Ground volgt het patroon van veel nummers op dit album: het begint klein en rustig en langzaam aan wordt het tempo opgevoerd.
Met Dreams Carry Me On zijn we alweer aan het einde van het album. Ook dit nummer heeft verschillende tempowisselingen en klinkt als een echt Noble Jacks nummer, met veel energie en vrolijkheid.

Kortom: Ben je opzoek naar wat vrolijkheid in deze moeilijke tijden? Zoek dan niet verder: de Noble Jacks brengen geweldige, vrolijke nummers met heel veel energie. Zoek je een uitdaging? Zet dan dit album op en probeer volledig stil te blijven zitten.

Tracklist:
01. Ten Times
02. Lights Out
03. Rely On Love
04. Stay Awake
05. Morning Light
06. New Beginning
07. Lift Me From The Floor
08. This Rose
09. What Did You Say
10. This Is Real
11. Enjoy The Ride
12. Road of Death
13. Noble Ground
14. Dreams Carry Me On

Website: Noble Jacks