Recensie: Nicole Atkins – Memphis Ice

 

Nicole Atkins - Memphis Ice

Nicole Atkins – Memphis Ice
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Single Lock Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Zangeres Nicole Atkins uit New Jersey is vooral bekend door haar soulvolle geluid waarin het majestueuze geluid van Phil Spector altijd een grote rol speelde.

In 2020 kwam haar album ‘Italian Ice’ uit dat werd opgenomen met de legendarische Muscle Shoals ritmesectie.

Nicole stond te popelen om dit album via een toer met een uitgebreide soulband te gaan promoten. En toen kwam Corona voorbij… Noodgedwongen besloot Nicole de nummers via diverse livestreams te promoten.

Hier ontstond het idee om haar nieuwe album heel sober te gaan opnemen. Slechts met haar zang, de piano van Dan Chen, de viool van Laura Epling, de cello van Maggie Chaffee en de backingvocals van Clare Reynolds.

Het gevolg hiervan is dat het soulgeluid op dit album plaats heeft gemaakt voor een stemmig singer-songwriter geluid waarbij je moet denken aan het geluid van Tori Amos en Rufus Wainwright (en dus ook Judy Garland).

De soulvolle stem van Nicole past wonderwel in deze setting. Zoals bijvoorbeeld in de sfeervolle intieme ballad Captain. De strijkers bezorgen dit nummer een warme sfeer. Mind Eraser is een donkere ballad met zacht stuwende en krassende strijkers. In Domino valt de stuwende, funky pompende piano van Dan Chen op in een enigszins bluesy nummer.

De blues komt nog een keer voorbij in In The Splinters. Een zacht stuwende ballad in de stijl van ‘Bring It On Home To Me’ met felle bluesy zang van Nicole. Het krachtige en melodramatische Forever gaat meer richting Tori Amos.

Het prijsnummer van dit album is Far From Home, dat van een ‘Hallelujah’ (Leonard Cohen)- achtige klasse is.

Nicole Atkins is met haar nieuwe album op een prima, inventieve wijze met de Corona crisis omgegaan en haar album zal zijn weg weten te vinden naar de liefhebbers van stemmig singer-songwriter materiaal.

Tracks:
01. Captain
02. Mind Eraser
03. St. Dymphna
04. Domino
05. A Road To Nowhere
06. Forever
07. These Old Roses
08. Far From Home
09. Promised Land
10. In The Splinters

Website: https://www.nicoleatkins.com/