Neil Young & Crazy Horse – Return To Greendale
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Reprise Records
Release: 2020

Tekst: Tom Wouters

In 2003 bracht Neil Young het album ‘Greendale’ uit, een conceptplaat met het verhaal van de familie Green uit het Californische plaatsje Greendale, die in hun dagelijkse leven geconfronteerd worden met de uitwassen van de Amerikaanse maatschappij, zoals geweld, corruptie, ongebreideld kapitalisme en klimaatvervuiling. In tien songs wordt door Young samen met Crazy Horse een verhaal neergezet.

Toen het album werd uitgebracht ondernamen Young en Crazy Horse een korte promotietoer door de Verenigde Staten. Het concert van 4 september 2003 werd opgenomen en verschijnt nu, 17 jaar later, als live-album.

En in tegenstelling tot andere live-albums van Young en Crazy Horse worden de songs van het studio-album op ‘Return To Greendale’ één op één nagespeeld. De voor ‘Young live’ zo kenmerkende uitgesponnen jams ontbreken ditmaal. De als een soort documentaire geschreven songs lenen zich daar ook niet voor.

Wat blijft is de fantastische en unieke livesound van Young en Crazy Horse. Vanaf het vijfde nummer, Carmichael, wordt de sound wat ruiger na de eerste vier wat ingetogener songs. En in de twee ijzersterke slotnummers, Sun Green en Be The Rain, horen we Young en Crazy Horse op hun best met die unieke, losse en schijnbaar achteloos geïmproviseerde rommelrock sound.

Tracks:
CD1:
01. Falling From Above (Live)
02. Double E (Live)
03. Devil’s Sidewalk (Live)
04. Leave The Driving (Live)
05. Carmichael (Live)
06. Bandit (Live)

CD2:
07. Grandpa’s Interview (Live)
08. Bringin’ Down Dinner (Live)
09. Sun Green (Live)
10. Be The Rain (Live)

Website: Neil Young