Neil Bob Herd & the Dirty Little Acoustic Band – Every Soul A Story
Format: CD – LP – Digital / Label: Cattlecall Music Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Ik hoop, dat dat verduvelde Coronavirus snel zal verdwijnen want ik zou Neil Bob Herd & the Dirty Little Acoustic Band graag eens live willen meemaken! Dat is de conclusie die ik trek na beluistering van hun debuutalbum ‘Every Soul A Story’. Een album, dat gevuld is met heerlijk gemoedelijke nummers, die heen en weer gaan van rockabilly naar folk.

De band uit Schotland bestaat uit Neil Bob Herd (zang, gitaar), Paul Fitzgerald (diverse instrumenten), Glenn Lamberton (bas) en Gary Smith Lyons (drums), op dit album aangevuld door Lucy Edwards (accordeon) en Gemma White (fiddle).

Neil Bob, Paul en Gemma hebben een verleden in de zogenaamde “alternative bluegrass” band the Coal Porters.

Het album, dat geproduceerd werd door de van zijn werk met o.a. Snow Patrol en British Sea Power bekende Dan Swift, opent met Bad Land. Een luchtig boppend bluesy soort rockabilly met een sprankelend twangende gitaar en een ongedwongen, haast pubrock- achtige, sfeer. Dat wordt gevolgd door het al even loom boppende As Much As I Needed To met een Buddy Holly-achtige luchtigheid vermengd met countryinvloeden door de twangende gitaar en de loom glijdende pedal steel.
The Colour Of History gaat de folk kant op en klinkt als een Schotse sea shanty met een meebrulbaar “ho ho” refrein. Het heerlijk luchtige Leave Only Love (Old Dog) doet aan “Everybody’s Talkin’” van Fred Neil denken met zijn 60’s folkpop geluid maar ook aan the Eagles in hun “Desperado” periode.
Na het ontspannen sprankelende Americana nummer Light A Single Candle volgt de zacht wiegende rockabilly van Book Inside Them met een statig snijdende fiddle.
Well, Well gaat meer de bluesy kant op met een smerig funky geluid en bijbehorende snijdende gitaar. Vervolgens is Coming Back At Jason een ingetogen folky ballad met een Mark Knopfler/Brendan Croker-achtige intimiteit. Ook het mid-tempo Exactly What I Wanted klinkt intiem met zijn zwevende pedal steel.
Tot slot gaan Neil Bob en zijn mannen er gruizig rockend vandoor met de “Gloria”-achtige rocker Best Song.

Dit album van Neil Bob Herd & the Dirty Litte Acoustic Band geeft mij een zeer lekker, tevreden, gevoel. Precies zo’n album waar we in tijdens als deze zo’n behoefte aan hebben!

Tracklist:
01. Bad Land
02. As Much As I Needed To
03. The Colour Of History
04. Leave Only Love (Old Dog)
05. Light A Single Candle
06. Book Inside Them
07. Well, Well
08. Coming Back At Jason
09. Exactly What I Wanted
10. Best Song

Website: Neil Bob Herd

photo credits: Carl Warren