Ben Rice & RB Stone – Out Of The Box
Format: CD- Digital / Label: Middle Mountain Music
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

De muziek van de uit Portland, Oregon, afkomstige zanger-gitarist Ben Rice is geworteld in de traditionele blues. Hij combineert soul, deltablues, rockabilly met jazz en funk.

Via de platencollectie van zijn ouders maakt hij kennis met de muziek van Al Green, Alice Cooper en The Marshall Tucker Band. Later wordt hij beïnvloed door BB King, Muddy Waters, Mississippi Fred McDowell, Robert Johnson, Skip James en Big Bill Broonzy. Met zijn krachtige (resonator) gitaarspel en zang maakt Rice indruk in het noordwesten van de VS, en wint de laatste jaren meerdere prijzen. In 2014 maakt hij zijn debuut op het internationale toneel. Rice interesseert zich ook voor zelfgemaakte  sigarenkistgitaren (cigar box guitar).

Singer-songwriter R(oland) B(ennett) Stone is geboren in Huntingburg, Indiana en verhuist als hij 1 jaar is met zijn ouders naar Ohio.

Tegenwoordig woont RB Stone in Nashville, Tennessee. Zijn ouders waren grote muziekliefhebbers. Zijn vader houdt van blues, boogie en rock ‘n ‘ roll en zijn moeder is van fan van Tennessee Ernie Ford, Janis Joplin, Johnny Cash en Elvis Presley. Van zijn moeder leert Stone op 12-jarige leeftijd de pianoakkoorden van Bill Withers’ hit Lean On Me. En zo begint zijn carrière als componist. Hij brengt in de loop van de jaren achttien albums uit.  

Omdat zowel Rice als Stone de veelzijdigheid van sigarenkist gitaren willen laten horen en de bouwers ervan promoten, begonnen ze het zgn. ‘Cigar box guitar project’. Dit is ook de ondertitel van hun album ‘Out Of The Box’, dat op 6 maart jl. verscheen. Op dit album, opgenomen in Roseleaf Recording in Portland, Oregon, o.l.v. Jimi Bott (drummer van The Proven Ones en The Fabulous Thunderbirds), staan elf songs met een hoog ‘cigar box guitar ‘gehalte.

Het album opent stomend met de vette dampende rocker Hot Rod Mama, gevolgd door de indringende deltablues Easy Rollin’ Down the Road. Het tempo blijft er stevig in met de gierende gitaren en de strak hamerende drummer in Hey Politician. In de ‘droge’ rock & roll song met invloeden van de Stray Cats, Hoodoo Workin’ Overtime, pakt Stone zijn mondharp er bij.
Gierende gitaren en een ‘jagende’ ritmesectie zetten de broeierige boogie Swamp East Boogie in vuur en vlam. De invloeden van J.J. Cale zijn aanwezig in Jesus Needs a Gig.
Meet Your Maker dendert daarna met felle gitaren en mondharp als een trein door de speakers. De ruige gitaren bepalen het geluid in de midtempo deltabluesrocker Bad Blood On Mean Whiskey. Crushin’ On the Bartender had zo op het repertoire van ZZ Top kunnen staan. Mooi ingetogen is de countryblues Train Of Time.
In het slotnummer, de felle rudimentaire instrumental Lobo Jam worden alle gitaristische registers nog een keer open getrokken.    

 Conclusie:
‘Out Of The Box’ is een opwindend album waar de energie van af spat.

Tracks:
01. Hot Rod Mama
02. Easy Rollin’ Down the Road
03. Hey Politician
04. Hoodoo Workin’ Overtime
05. Swamp East Boogie
06. Jesus Needs a Gig
07. Meet Your Maker
08. Bad Blood On Mean Whiskey
09. Crushin’ On the Bartender
10. Train Of Time
11. Lobo Jam

Line-up:
Ben Rice – zang, gitaar,
RB Stone – zang, gitaar, mondharmonica,
Dave Melyan – drums
Joseph Barton – bas
Jimi Bott – tamboerijn

Website: RB Stone