Neal Morse – Sola Gratia
Format: CD – DVD – Vinyl / Digital / Label: InsideOut Music
Release: 2020

Tekst: Joop van Rossem

Het valt niet mee om de enorme muzikale output bij te benen van de Amerikaan Neal Morse. De inmiddels 60-jarige rocker stond aan de doopvont van gerenommeerde bands als Spock’s Beard, Transatlantic en Flying Colors, waarbij hij er ook nog een solocarrière op na houdt. In die laatste hoedanigheid brengt hij hij zijn nieuwe album ‘Sola Gratia’ uit, opnieuw een 65 minuten aaneenschakeling van heerlijke progrock. Als wedergeboren christen heeft hij wederom gekozen voor een Bijbels thema: de apostel Paulus.

Na het korte Preface, imponeert hij met prachtige zes minuten durende Overture dat een heavy vervolg krijgt in de vorm van In The Name Of The Lord.
Na het voor zijn doen korte meezingbare Ballyhoo (The Chosen Ones) en het nog kortere  instrumentale March Of The Pharisees, ontpopt Building A Wall zich tot een fijne melodieuze gitaarrocker. Na het wat stuurloze instrumentaaltje Sola intermezzo toont Morse met Overflow dat hij zich ook goed kan inleven in ballads.
Het daarop volgende sympathieke Warmer Than Then Sunshine is de opmaat naar het bijna acht minuten klokkende Never Change, een sfeerrijke Pink Floydiaanse track inclusief Gilmoureske gitaarwerk, dat soepeltjes overloopt in de strakke elektrorocker Seemingly Sincere, opgesierd met een kamerbreed refrein.
Van het afsluitende trio songs zijn The Glory Of The Lord en Now I Can See/The Great Commission fraaie staaltjes, melodieuze symfonische rock.

Albums van Neal Morse voelen vaak alsof je vijf chocoladebollen achter elkaar hebt verorberd, dit nieuwe album is er eentje die precies lang genoeg duurt om  te blijven boeien. Een prima aanvulling van zijn soloarsenaal !

Tracklist:
01. Preface
02. Overture
03. In The Name Of The Lord
04. Ballyhoo (The Chosen Ones)
05. March Of The Pharisees
06. Building A Wall
07. Sola Intermezzo
08. Overflow
09. Warmer Than The Sunshine
10. Never Change
11. Seemingly Sincere
12. The Light On The Road To Damascus
13. The Glory Of The Lord
14. Now I Can See/The Great Commission

Website: Neal Morse