Neal Morse – Jesus Christ The Excorsist
Format: CD Blu-ray / Label: Radiant Records
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Neal Morse, de man van de duizend en één muzikale projecten. Haast op licht snelheid schiet hij van het ene naar het volgende project. Of het nu gaat om solo albums, werk met zijn Neal Morse Band of progrock bands als Transatlantic en Flying Colors. En dan zijn andere muzikale entiteiten als Yellow Mustard Custard, The Prog Orchestra en Morse,Portnoy, George nog niet genoemd. In ieder geval staat hij ieder jaar opnieuw garant voor meerdere releases.

Voor diegenen die Neal Morse niet goed kennen een korte introductie. Hij begon zijn muzikale carrière begon als zanger van Spocks Beard. Aan het begin van deze eeuw verliet hij de band. Als ‘Born Again’ Christen wilde hij zich op een andere manier wijden aan de muziek. Het verhaal van Jesus Christus was een van die projecten. Het werk eraan begin in 2009 maar werd pas voltooid in 2019. Deze release is de live versie gespeeld tijdens Morsefest, een eigen festival voor zijn fans.

De bezongen hoofdpersoon en de muzikale omlijsting maken dat een vergelijking met die andere rock opera niet kan uitblijven. Al blijken de verschillen groter dan de overeenkomsten. Waar Andrew Loyd Webber koos voor de vertolking van de humane kant van Jezus, richt Morse zich nadrukkelijk op de goddelijke kant van het verhaal.
Als belijdend gelovige wil hij het offer en verlossing van de kruisiging verbeelden. En waar Jesus Christ Superstar begeleid werd door een soundtrack van R&B en rock is op deze plaat alles progrock wat de klok slaat. Epische ballades om hard mee te zingen. Dampende gitaren en heftig toetsenwerk. Waarbij grote tempowisselingen elkaar opvolgen.

Indrukwekkend is de introductie waarmee de plaat begint. Aan het kruis gespijkerd vraagt de protagonist voor vergiffenis voor diegenen die hem dit hebben aangedaan. Ook stelt hij de vraag: hoe heeft het nu zo ver kunnen komen. Waarna de ouverture aanvangt. Bij de start weet je als luisteraar al op welke einde je afstormt. Alle keuzes leiden tot het onvermijdelijke.  

Voor sommigen muziekliefhebbers zal de adoratie voor de hoofdpersoon een brug te ver zijn. De tekstueel verkondigde liefde net iets over de top. Maar zoals goede progrock altijd wel iets te intens en serieus is, zo groots is de beleving voor de liefhebber die zich open wil stellen voor het verhaal; ook voor de agnost en atheïst.  

Tracklist:
CD 1
Introduction
Overture
Getaway
Gather The People
Jesus’ Baptism
Jesus’ Temptation
There’s A Highway
The Woman Of Seven Devils
Free At Last
The Madman Of The Gadarenes
Love Has Called My Name
Better Weather
The Keys To The Kingdom
Get Behind Me Satan

CD 2
He Must Go To The Cross
Jerusalem
Hearts Full Of Holes
The Last Supper
Gethsemane
Jesus Before The Council And Peter’s Denial
Judas’ Death
Jesus Before Pilate And The Crucifixion
Mary At The Tomb
The Greatest Love Of All
Love Has Called My Name (Reprise)

Website: Neal Morse