Native Harrow – Closeness
Format: CD – LP – Digital / Label: Loose Music
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Zo af en toe word je als muziekfanaat alleen al door de hoes van een plaat aangetrokken. Moeilijk uit te leggen wat nu die klik precies maakt maar er zijn soms van die afbeeldingen die direct de aandacht trekken. Instinctief het besef dat je een nieuwe klassieker voor je hebt.

Zo ook met dit vierde album van Native Harrow dat onlangs verscheen. Om een duidelijk beeld te krijgen van de muziek van dit Amerikaanse duo is de makkelijkste vergelijking om er andere beroemde hoezen bij te nemen. Denk aan: ‘Court And Spark’ van Joni Mitchell, het eerste album van Rickie Lee Jones, ‘Every Picture Tells A Story’ van Rod Stewart, ‘No Secrets’ van Carly Simon  of ‘Solid Air’ van John Martyn.

photo by: Parri Thomas courtesy of the artist

Zachtaardige muziek vol zonneschijn en subtiliteiten. Qua genres precies in het midden van jazz, soul en jaren zeventig pop muziek. Een album dat geschikt is voor die bloedhete zomermiddag of later op de avond als de hitte eindelijk afneemt. Je zou haast geen geluid willen maken, om zo die tedere vibe niet te doorbreken. Speciale vermelding verdient ook de stem van zangeres Devin Tuel. Haar glasheldere stem vervolmaakt de begeleiding van zachte gitaren, koortjes en kleurrijke piano.    

Dat de diverse tijdschriften en websites acuut maar stoppen met het maken van eindlijstjes. Het warme bad dat uit de speakers dwarrelt is het album van 2020. Een baken van hoop en schoonheid in deze zeer verwarrende dagen.

Voor volgend jaar staan er twee concerten van Native Harrow gepland in Nederland:

11 Mei Melkweg Amsterdam
12 Mei De Rozenknop Eindhoven

Laten we hopen dat deze kunnen plaatsvinden!

https://www.youtube.com/watch?v=Xhp-facY-0M

Tracklist:
01. Shake
02. The dying of age
03. Smore burns
04. Same every time
05. Carry on
06. If I could
07. Turn turn
08. Even peace
09. Feeling blue
10. Sun Queen

Website: Native Harrow