Recensie: Nathaniel Rateliff & The Night Sweats – The Future

 

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats - The Future

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats – The Future
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Stax Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

In 2015 doken Nathaniel Rateliff en zijn Night Sweats schijnbaar uit het niets op en hun debuutalbum ‘Nathaniel Rateliff & The Night Sweats’ sloeg in als een bom. De mix van soul en Americana werd enorm populair.

Voor die tijd was Nathaniel echter al een tijdje solo bezig maar met The Night Sweats brak hij echt door.

Na nog een album braken er beroerde tijden voor Nathaniel aan. Zijn beste vriend en producers van de twee Night Sweats albums, Richard Swift, overleed en tot overmaat van ramp strandde het huwelijk van Nathaniel.

The Night Sweats gingen even in de “pauze stand” en Nathaniel kwam met het solo verwerkingsalbum ‘And It’s Still Alright’.

Maar nu zijn Nathaniel Rateliff & The Night Sweats dus weer terug.

Naast Nathaniel (zang, gitaar, pedal steel, keyboards, orgel, drums, percussie) treffen we op dit album aan: Joseph Pope III (bas), James Barone (drums), Patrick Meese (drums, keyboards), Brad Cook (keyboards), Elijah Thomson (bariton gitaar, bas), Andreas Wild (bariton saxofoon), Luke Mossman (orgel, keyboards), Eric Swanson (pedal steel), Russ Pahl (pedal steel), Jeff Dazey (tenor saxofoon) en Daniel Hardaway (trompet, flügelhorn).

Natuurlijk is het verrassingseffect van het debuutalbum uit 2015 er niet meer. Maar nog altijd blijkt de band ontzettend soulvol te klinken. Dit keer verpakt in een wat diversere muzikale stijl.

Zo opent het album met The Future, een behoorlijk door Bob Dylan beïnvloed nummer met een zacht huilende pedal steel en soulvolle blazers.

Het vertrouwde Rateliff geluid is wel terug te vinden in het galmende soulnummer Survivor. Een zeer hoekig groovend nummer met intieme maar ook felle zang van Nathaniel, een galmende twanggitaar en de machtige blazers. In de warme en intieme ballad Face Down In The Moment duiken wat voorzichtige Bruce Springsteen invloeden op.

Something Ain’t Right gaat wat meer de pop-rock kant op en tijdens het luisteren naar dit nummer hoorde ik invloeden voorbij komen als The Band, Billy Swan en zelfs Gilbert O’Sullivan!

Love Me ‘Till I’m Gone is een fluweelzacht deinend soulnummer met een belangrijke rol voor de blazers. Nathaniel gaat in Baby I Got Your Number de intieme Bill Withers soul kant op met voorzichtige bossa nova trekjes.

Voorbeelden van de onweerstaanbare Rateliff sound zijn het intiem groovende What If I, het energieke So Put Out en de afsluiter Love Don’t met zijn pompende Motown beat.

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats zijn nog steeds in staat om je helemaal in te pakken met hun mix van soul en Americana!

Tracks:
01. The Future
02. Survivor
03. Face Down In The Moment
04. Something Ain’t Right
05. Love Me ‘Till I’m Gone
06. Baby I Got Your Number
07. What If I
08. I’m On Your Side
09. So Put Out
10. Oh, I
11. Love Don’t

Website: https://www.nathanielrateliff.com/