.

My Dying Bride – The Ghost of Orion
Format: CD – LP – Digital / Label: Nuclear Blast
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

De band My Dying Bride begon in 1990 en wordt gezien als één van de eerste Gothic Doom  bands. Al vanaf het begin van My Dying Bride gaat het hard met de populariteit van de band.

Ze brachten, een half jaar na het ontstaan van de band, een demo uit die bijna meteen uitverkocht was. Snel daarna zouden meerdere releases volgen, allemaal met veel succes. In de jaren 90 neemt de populariteit van de band alleen maar toe. Ondanks vele wisselingen in de samenstelling van de band blijft de band veel optreden en heel veel albums uitbrengen.

‘The Ghost of Orion’ is alweer hun dertiende studio album, en is het eerste album met hun nieuwe drummer Jeff Singer. Anno 2020 zijn er nog twee originele leden in de band, namelijk gitarist Andrew Craighan en zanger Aaron Stainthorpe. Maar dat is niet de enige verandering de laatste jaren. De band heeft afstand gedaan van het platenlabel die hun zoveel succes bracht: Peaceville.
‘The Ghost of Orion’ is het eerste album die My Dying Bride heeft gemaakt voor het Nuclear Blast label.

Zoals ik eerder schreef heeft My Dying Bride al veel albums uitgebracht maar de afgelopen vijf jaar was het stil rond de band. Na de release van hun vorige album, ‘Feel The Misery’, werden er opeens tournees afgezegd door de band, in eerste instantie zonder duidelijke reden.
Veel fans waren bang dat de band uit elkaar was gegaan maar dat bleek niet zo te zijn. De reden lag in de privésfeer van zanger Aaron Stainthorpe. Bij zijn toen vijf jaar oude dochter werd kanker vastgesteld. Stainthorpe besloot daarop zijn verplichtingen met de band uit te stellen.
Vorig jaar kwam er gelukkig het nieuws dat Stainthorpe’s dochter weer kanker vrij was en begon hij weer te werken aan nieuwe nummers voor de band.

De afgelopen jaren was zwaar voor Stainthorpe en dat is te horen op ‘The Ghost of Orion’. De teksten zijn de donkerste uit de geschiedenis van de band maar de muziek gaat niet altijd mee hierin, maar dient vaak vooral om wat meer ‘lucht’ te geven aan de zware teksten.

Het album begint meteen goed met Your Broken Shore waar Stainthorpe zingen en schreeuwen mooi afwisselt. Hij is erg goed bij stem en levert op dit album echt een topprestatie.
Gitarist Craighan was bang dat hij niet genoeg inspiratie had voor het album en had er erg veel moeite mee tijdens de opnames maar hier is niks van te merken, ook hij heeft al lange tijd niet zo goed geklonken op een album.

Van de acht nummers op het album vallen vooral het eerste nummer en de twee epische nummers The Long Black Land en The Old Earth, beide van rond de tien minuten. In de laatst genoemde nummers heeft de band zichzelf de ruimte gegeven om het nummer echt op te bouwen en verschillende tempowisselingen aan te brengen.

Kortom: Niet het meest toegankelijke album van My Dying Bride maar vooral doordat Stainthorpe in topvorm is is dit het beste album van My Dying Bride tot nu toe geworden.

Tracklist:
01. Your Broken Shore
02. To Outlive the Gods
03. Tired of Tears
04. The Solace
05. The Long Black Land
06. The Ghost of Orion
07. The Old Earth
08. Your Woven Shore

Website: My Dying Bride