Mötley Crüe – Dr. Feelgood (30th Anniversary Edition)
Format: CD – LP – Deluxe Edition / Label: Motley Records
Release: 2019

Tekst: Filip Heidinga

Door de release van de film The Dirt vorig jaar staat de rockband Mötley Crüe weer volop in de schijnwerpers. Het was dan ook geen verrassing dat het 30-jarig jubileum van hun meest succesvolle album ‘Dr. Feelgood’ groot zou worden gevierd. Eind vorig jaar kwamen er dan ook verschillende boxsets uit met een album en als je wat meer geld had een zeer uitgebreide set met exclusieve merchandise. Helaas kregen wij op de redactie alleen de cd binnen…

Voor iedereen die de film The Dirt nog niet heeft gezien (doen! Te zien via Netflix), hierbij een hele korte introductie.

In 1981 begonnen Nikki Sixx, Vince Neil, Mick Mars & Tommy Lee de band Mötley Crüe. Binnen een paar maanden hebben ze de clubs van hun thuisbasis Los Angeles met hun extravagante show. Niet veel later brengen ze hun eerste album uit met voornamelijk heavy metal. De heren van Mötley Crüe zullen echter vele stunts uithalen om in de publiciteit te komen. Al snel werden ze bekender om hun levensstijl (sex, drugs en alcohol) dan om hun muziek. In 1985 brengen ze hun derde album uit, het eerste glam metal album. Langzaamaan begint hun levensstijl hun op te breken en komen er steeds meer verhalen naar buiten over verslavingen, overdosis, auto ongelukken, en ga zo maar even door. In 1989 gaat Mötley Crüe voor het eerst sober de studio in, met het album ‘Dr. Feelgood’ als resultaat. Sindsdien is Mötley Crüe verschillende keren uit elkaar gegaan en om later toch weer bij elkaar te komen. Momenteel staat er voor 2020 een Amerikaanse tournee op het schema, maar nog geen Europese.

Er is de afgelopen dertig jaar veel geschreven over het ‘Dr. Feelgood’ album. Maar één ding is zeker: het is het beste studio album van Mötley Crüe.
Tien nummers en een intro, telt het album maar op deze anniversary edition staan nog drie extra nummers. Drie demo’s van Dr. Feelgood, Kickstart My Heart en Without You. En daar gaat het bij deze release vooral om.
Als je demo versie van Dr. Feelgood luistert hoor je duidelijk hoeveel invloed producent Bob Rock heeft gehad tijdens de opnames van het album.
De demo versie van Dr. Feelgood heeft een veel heavier geluid dan de latere versie. De uitgebrachte versie van Dr. Feelgood heeft een veel groter geluid, een echt glam metal nummer. De demo versie van Dr. Feelgood doet meer denken aan het eerdere werk van Mötley Crüe.
De volgende demo is van Kickstart My Heart, geschreven door Nikki Sixx nadat hij een keer dood was verklaard in het ziekenhuis maar door een verpleegster die fan Mötley Crüe fan was (ja, mensen die zijn er) en twee shots adrenaline leeft de man nog.
De demo versie van Kickstart My Heart klinkt vooral een beetje vlak en de stem van Vince Neil klinkt erg schor. De uitgebrachte versie van Kickstart My Heart is een soort rollercoaster maar dat heeft de demo versie helemaal niet.
De laatste demo is Without You, een nummer over de relatie tussen Mötley Crüe drummer Tommy Lee en actrice Heather Locklear. Als fan hoop je natuurlijk dat de demo versies totaal anders zijn dan de uitgebrachte versies maar er is niet veel verschil tussen de demo en uitgebrachte versie van Without You. Als je deze drie demos hoort wordt het duidelijk dat de band al behoorlijk ver was met schrijven en het geluid van het album voordat ze de studio ingingen. Alleen aan Dr. Feelgood is echt gesleuteld tijdens de opnames.

Kortom: Voor Mötley Crüe fans een absolute must-have.

Tracklist:
01. T.n.T (Terror ‘n Tinseltown)
02. Dr. Feelgood
03. Slice Of Your Pie
04. Rattlesnake Shake
05. Kickstart My Heart
06. Without You
07. Same Ol’ Situation (S.O.S)
08. Sticky Sweet
09. She Goes Down
10. Don’t Go Away Mad (Just Go Away)
11. Time For Change
12. Dr. Feelgood (demo)
13. Kickstart My Heart (demo)
14. Without You (demo)

Website: Mötley Crüe