Recensie: Morphine – Good

 

Morphine - Good

Morphine – Good
Format: Vinyl / Label: Music on Vinyl
Release: 2021
Tekst: Paul Op den Kamp

 

Er was eens een band….

Het debuutalbum van Morphine opnieuw uitgebracht. Een band die toen, in 1992, te midden van het grunge tumult misschien een beetje tussen wal en schip belande. Deze nieuwe kennismaking kan voor muziekliefhebbers net de kans zijn om alsnog in te stappen.

Anders dan hun tijdgenoten die kozen voor de opstelling ‘gitaar, bas en drums’ kozen de mannen van deze band voor ‘saxofoon, bas en drums’. Een stijlkeuze met een tweeledig voordeel. De muziek ‘rockt’ zoals ook bij collega artiesten als Nirvana, Smashing Pumpkins of Pearl Jam. De lage tonen van de bariton sax gecombineerd met de bas zorgt voor een overlapping van klanken dat een dromerig effect legt over de muziek. Een broeierige, stuwende kracht waar je eigenlijk niet goed hoort welk instrument nu precies wat doet.

Een andere vergelijking of constatering is wel op zijn plek. In de jaren tachtig waren in indie-kringen zowel The Smiths als ook Tom Waits zeer populair. De eerste band legde de focus weer terug op de schoonheid van de gitaar als drijvende kracht achter de muziek. Tom Waits transformeerde zich in die jaren van jazzy vertolker van de nacht naar avant-gardist in de lijn van Weil en Harry Patch.

Ergens tussen deze twee uitersten vind je misschien wel alle rockbands uit de jaren negentig maar op zijn minst de mannen van Morphine! Gitaargeweld met grote refreinen mag weer maar muziek mag schuren en botsen.

Zanger Mark Sandman overleed in 1999 aan een hartaanval. De overgebleven leden zijn sinds 2009 actief onder de naam Vapors of Morphine. Niet helemaal vergelijkbaar met de oerbeginselen, eerder de alsmaar blijven ontwikkeling van een band die haar eigen unieke pad blijft volgen.  

Tracklist:
01. Good
02. The Saddest Song
03. Claire
04. Have A Lucky Day
05. You Speak My Language
06. You Look Like Rain
07. Do No Go Quietly Into Your Grave
08. Lisa
09. The Only One
10. Test-Tube Baby/Shoot ‘M Down
11. The Other Side
12. I Know You (Part I)
13. I Know You (Part II)

Website: Vapors of Morphine