Recensie: Jeremy Allen – Relax Baby Be Cool: The Artistry And Audacity Of Serge Gainsbourg

 

Jeremy Allen – Relax Baby Be Cool: The Artistry And Audacity Of Serge Gainsbourg
Format: boek – ISBN: 9781911036654
Uitgever: Jawbone
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Vreemd genoeg wordt Serge Gainsbourg alleen in eigen land, Frankrijk, als een een muzikale God beschouwd. Buiten Frankrijk kennen we hem eigenlijk alleen maar van de “hijg hit” Je T’Aime…Moi Non Plus, een duet met zijn toenmalige geliefde, de Britse Jane Birkin.

Via dit boek van Jeremy Allen wordt uit de doeken gedaan dat Serge Gainsbourg eigenlijk een heel veelzijdige artiest was. Een dichter, zanger, componist en acteur. Maar zeer zeker ook een provocateur, die met alle liefde tegen de nodige burgerlijke scheentjes aan trapte met zijn teksten over incest, lolita liefde en sex. Ook kreeg hij het voor elkaar om tijdens een Franse TV show, stomdronken, aan medegaste Whitney Houston te verkondigen dat hij haar wilde neuken.

Gainsbourg schreef soundtracks voor 40 films en kreeg het voor elkaar om met de meest mooie vrouwen platen uit te brengen. Ik noem alleen maar Brigitte Bardot, Jane Birkin, Catherine Deneuve, Françoise Hardy en Isabelle Adjani.

Hij had een grote voorliefde voor muziekstijlen als reggae en jazz. Zo nam hij met the Wailers, van Bob Marley, een reggaeversie van de Marseillaise op, hetgeen niet echt werd gewaardeerd door Franse oorlogsveteranen.

De muziek van Gainsbourg heeft een enorme invloed gehad op hedendaagse artiesten als Air en Beck.

Kettingroker Serge Gainsbourg overleed aan een hartaanval in 1991.

Dit boek,met bijdragen van Jane Birkin en Charlotte Gainsbourg, leest heerlijk weg en geeft een prima, compleet beeld van een groot, veelzijdig en rebelse Franse artiest.