Miss Tess – The Moon Is An Ashtray
Format: CD – Digital / Label: Tone Tree Music – Sonic Rendezvous
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De grote kracht van de Amerikaanse zangeres-gitariste Miss Tess zijn haar stem en haar variatie. Met het grootste gemak mengt zij op haar zevende soloalbum stijlen als country, rhythm & blues, soul, 60’s soulpop en swamprock en zij doet dit op een zeer overtuigende manier.

Miss Tess werd geboren in Baltimore en kwam via Boston en Brooklyn in Nashville terecht.

Haar nieuwe album werd geproduceerd door de van the Alabama Shakes bekende Andrija Tokic en Miss Tess wordt bijgestaan door een aantal topmuzikanten, namelijk haar partner en mede-producer Bryan Eaton (gitaar, pedal steel), Dennis Crouch (bas), John Palmer (piano), Jimmy Lester (drums), Jack Lawrence (bas), Larry Atamauik (drums) en Dave Racine (drums).

Het album opent met het enige nummer dat niet door Miss Tess zelf geschreven werd, The Truth Is. Dit nummer, van Dave Godowski, is een heerlijk sprankelende countrysoul ballad met de verleidelijke stem van Miss Tess, die overduidelijk teruggrijpt naar het geluid van zangeressen als Patsy Cline en Patsy Montana. Je wordt door dit openingsnummer gelijk totaal ingepakt door Miss Tess.
True Flood klinkt zo mogelijk nog soulvoller. Een deinend, licht funky, nummer waarin Tess een duet zingt met Rachael Price van de band Lake Street Drive.
Dit wordt gevolgd door het hoekig funky Gamblin’ Man waarin lichte New Orleans trekjes opduiken in een zeer aanstekelijke mix van rhythm & blues en country. Vervolgens is het zacht deinende The Moon Is An Ashtray een prachtige countryballad met een heerlijk zacht huilende pedal steel.
I Wanna Be A Cowboy is een western swingnummer waarin Tess uitbundig aan het jodelen slaat a la Patsy Cline. If You Don’t Know How To Love Me is nog zo’n heerlijk warme countrysoul ballad met een belangrijke rol voor de zang van Tess en de melancholieke pedal steel.
Het spetterend swingende Take It Easy is een rockabilly rocker, vergelijkbaar met “Marie Marie” van the Blasters. In Sugarcube begeeft Tess zich op swamprock terrein in een loom, broeierig pompend nummer, dat klinkt als een mix van Tony Joe White en Canned Heat. In One Little Kiss neemt Tess je mee terug naar de soulpop van Dusty Springfield en het geluid van de meidengroepen uit het begin van de jaren ’60. Datzelfde 60’s geluid hangt ook in de dromerige ballad Human Being.
Het zacht schuifelende, jazzy, Riverboat Song, sluit dit album af. Een nummer waarin de country invloeden het nummer een haast Asleep At The Wheel-achtig geluid geven.

Miss Tess bewijst met haar nieuwe album, dat zij tot de top van de hedendaagse countryscene behoort!

Tracklist:
01. The Truth Is
02. True Flood
03. Gamblin’ Man
04. The Moon Is An Ashtray
05. I Wanna Be A Cowboy
06. If You Don’t Know How To Love Me
07. Take ItEasy
08. Sugarcube
09. One Little Kiss
10. These Blues
11. Human Being
12. Riverboat Song

Website: Miss Tess