Recensie: Mick Clarke – The Country Rockin’ Record

 

Mick Clarke - The Country Rockin' Record

Mick Clarke – The Country Rockin’ Record
Format : CD – Digital / Label: Rockfold
Release: 2021
Tekst: Jan Wolf

Mick Clarke, geboren op 12 juli 1950 te Wimbledon behoeft voor de meeste liefhebbers onder ons natuurlijk geen uitgebreide introductie. De staat van dienst van de beste man is met recht een veteraan in het circuit en levert met ‘The Country Rockin’ Record’ een album af waarop oudere nummers staan zoals ze origineel werden opgenomen, vier nieuwe nummers en nummers die hij opnieuw heeft ingespeeld.

Ten tijde van de Blues hype in Engeland , eind jaren zestig, zette Mick Clarke zijn eerste stappen op het pad van “recording artist” als onderdeel van de bluesband Killing Floor. Met deze band maakte hij het onvolprezen album ‘Killing Floor’…een van de beste bluesalbums uit die periode. Ze tourde als backing band van Freddie King en samen met grootheden als Howlin’ Wolf en Otis Spann.

In de jaren zeventig vond Mick zichzelf terug in een nieuwe band Salt waarmee ze onder andere in het voorprogramma van Muddy Waters hebben gestaan. In de jaren tachtig richtte hij de Mick Clarke Band op waar hij intensief mee tourt, de teller van zijn solo albums is inmiddels de twintig ruimschoots gepasseerd en daar wordt nu dus ‘The Country Rockin’ Record’ aan toegevoegd.

Voor Mick zijn stijlen als blues, country en rock’n’roll altijd al op een natuurlijke wijze met elkaar verbonden en toen hij wat nieuwe nummers had geschreven die voor zijn gevoel wat meer een country feel hadden , besloot hij ze samen te voegen met wat “old favorites” zoals de beste man zelf verklaard.

Mick Clarke - credits Alvito Falcon
credits: Alvito Falcon

Twaalf nummers telt het album waarbij het toch indrukwekkend is dat op tien van die twaalf Mick zelf alle instrumenten bespeelt. Op het nummer Cry To Me afkomstig van het album ‘No Comprimise’, horen we Lou Martin op de toetsen, Dangerous Dave Newman op harmonica, Mick Phillips op de basgitaar en Chris Sharley op de drums.

Op Solid State spelen opnieuw Lou Martin mee op toetsen, Mick Phillips op de basgitaar en Mike Hirsh als drummer.

Het album opent met North To Alaska en is een cover van Johnny Horton’s hit uit de jaren 60 , een heerlijk rockend nummer waarbij het slidewerk op de Rosetti absoluut naar meer smaakt.

Silver Threads and Golden Needles is een nummer uit 1954 en origineel opgenomen door Wanda Jackson, het duikt duidelijk meer de country hoek in maar is een heerlijk rustig nummer met een fijne subtiele slide solo op de akoestische gitaar.

Het eerste opnieuw opgenomen nummer is Dust On The Highway, het is een verhaal over een stoffig deel van de I5 Highway en krijgt hier een iets andere aanpak dan voor het origineel maar blijft prima overeind in deze uitvoering.

Second Hand Dream is het tweede nummer dat opnieuw onder handen werd genomen nadat het eerder al op een Mick Clarke album was verschenen, ook hier die prima akoestische slide en een nylon string gitaar die dienst deed als mandolin.

50’s rock ‘n’ roll is wat de klok slaat op If You Got The Money een prima uitvoering van de Lefty Frizzel hit uit de jaren vijftig.

Oplettende luisteraars kunnen het volgende nummer Cruise Control al kennen onder een andere naam aangezien het eerder dit jaar uit kwam als Foot On The Wheel . Voor zijn eigen gemoedsrust besloot Mick om de titel aan te passen nadat het nummer populair werd en hij geen onverantwoord gedrag op de weg wou promoten, een instrumentaal nummer dat uitnodigt tot ritjes met de ramen open.

Hank Williams zijn Honky Tonk Blues is een hoogtepunt, gortdroog en smerig …precies zoals je je Honky Tonk wilt hebben. Het nummer verscheen eerder op het ‘Steppin Out’ album.

Een van de andere resterende nummers op dit album is getiteld Don’t Take That Road. Het is een zegen dat Mick Clarke dat advies in de wind heeft geslagen en met ‘The Country Rockin’ Record’ een zeer fijne verzameling nummers heeft uitgebracht.

Zolang oudgedienden nog dit soort muziek blijven maken en uitbrengen mogen we alleen maar hopen dat de deuren van clubs en concertzalen binnenkort normaal opengaan want Mick Clarke verdiend een live publiek.

Tracks:
01. North to Alaska
02. Silver Threads and Golden Needles
03. Dust on the Highway
04. Second Hand Dream
05. If You Got the Money
06. Cruise Control
07. Honky Tonk Blues
08. Sweet Dreams
09. Don’t Take That Road
10. Cry to Me
11. Only Make Believe
12. Solid State

Website: Mick Clarke