+Michaela Anne - Desert Dove

Michaela Anne – Desert Dove
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Yep Roc
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Starend naar de hoes van dit album word ik langzaam, maar zeker, betoverd door de bleke schoonheid van singer-songwriter Michaela Anne. Zij is afkomstig uit een militair gezin hetgeen inhield dat zij door de hele USA trok.
Het is niet alleen schoonheid waardoor je betoverd wordt. Ook door de muziek op haar nieuwe, vierde album, dat geproduceerd werd door mede singer-songwriter Sam Outlaw en de van de band Delta Spirits bekende Kelly Winnich.
Michaela wordt verder bijgestaan door muzikanten als Brian Whelan (gitaar, o.a. Dwight Yoakam), Kristin Weber (fiddle, o.a. Kacey Mulgraves), Mark Stepro (drums, o.a. Butch Walker) en drummer Daniel Bailey (o.a. Father John Misty).

Het album opent met de single By Our Design. Een loom deinend Americana nummer met hemels zwevende strijkers, de breekbare loepzuivere stem van Michaela en een zacht brandende gitaar. Het nummer heeft een intimiteit die grenst aan het 60’s/70’s werk van Gordon Lightfoot.
Het loom deinende geluid houdt aan in One Heart. Zeer intieme Americana met een zwevend geluid waarbij je ineens aan The Cowboy Junkies moet denken. I’m Not The Fire klinkt wat krachtiger. Een mid-tempo nummer waarin, ook door de zang, vergelijkingen met Linda Ronstadt onvermijdelijk zijn terwijl er ook lichte Tom Petty invloeden te bespeuren zijn. Lome broeierige gitaarriffs vormen de basis voor het mid-tempo Child Of The Winds dat voorzien is van weelderige strijkers en dat qua geluid ergens, grofweg, tussen Linda Ronstadt en Warren Zevon in zit.
In Tattered Torn And Blue (And Crazy) gaat Michaela op de “Mexicana” toer, net zoals Linda Ronstadt ooit deed, in een statig en warm deinend nummer. Het geluid van Chris Isaak duikt op in het zwevende Desert Dove, een nummer over een woestijn prostituee. De combinatie van de loepzuivere, gekwelde zang en de loom zwevende begeleiding klinkt hier meer dan prachtig.
Vervolgens wordt er luchtig gerockt in het Tom Petty/John Mellencamp-achtige Run Away With Me. Two Fools is een traditionele countrywals waarin je Michaela al zwierend de ballroom hoort innemen op een Tammy Wynette/Loretta Lynn-achtige wijze. If I Wanted Your Opinion is een duidelijk door John Mellencamp beïnvloed opgeruimd swingend nummer, dat gevolgd wordt door het breekbare Somebody New.
Michaela sluit het album geheel in haar eentje af met het intieme Be Easy, slechts begeleid door een akoestische gitaar en de wind op de achtergrond.

Michaela Anne’s vierde album zou zomaar eens haar doorbraak in Nederland kunnen zijn. Laat je ook door schoonheid betoveren!

Tracklist:
01. By Our Design
02. One Heart
03. I’m Not The Fire
04. Child Of The Wind
05. Tattered Torn And Blue (And Crazy)
06. Desert Dove
07. Run Away With Me
08. Two Fools
09. If I Wanted Your Opinion
10. Somebody New
11. Be Easy

Website: Michaela Anne