Recensie: Metallica – The Black Album

 

Metallica – The Black Album

Metallica – The Black Album
Format: CD – LP – Digital / Label: Def Jam
Release: 2021

Tekst: Paul Op den Kamp

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Het album is een absolute klassieker

Al weer dertig jaar geleden verscheen dit doorbraak album van Metallica. Nu opnieuw verkrijgbaar in verschillende versies. Deze recensie is gebaseerd op de 1-CD heruitgave.

De conclusie ook bij deze jubileum editie is redelijk eenvoudig. Het album is natuurlijk een absolute klassieker. Waar de band eerst excelleerde in bliksemsnelle Speed Metal kozen ze op het ‘Black Album’ voor een versobering van tempo en volume. En eenvoud is soms gewoon de beste keuze, juist door het afwijken van hun vaste stijl won Metallica aan kracht. Het totale album is daarmee een muzikale bulldozer. Alles gaat omver!  

Tekstueel gezien is het interessant hoe Metallica aanschurkt tegen de blues. Verdriet, liefde, verlangen en angst. Niets is zonder gevolgen, een thematiek die in ieder lied weer terug komt. Iedereen heeft zo zijn persoonlijke demonen die in de nacht rondspoken. Twaalf kleine nachtmerries die de band op muziek heeft gezet.  

Toen het album in 1991 oorspronkelijk verscheen stond de wereld op een kruispunt. De Berlijnse muur was gevallen en de Sovjet Unie kraakte onder haar eigen verval. Eerder dat jaar vond Operatie ‘Dessert Storm’ plaats. Er leek heel even een uniek moment in de geschiedenis. Er was nog maar een supermacht over, het leek haast onvermijdbaar dat dit niet het einde van de geschiedenis zou betekenen; een gedachte die snel achterhaalt werd. Dat de heruitgave nu verschijnt vlak na de terugtrekking uit Afghanistan is het toevallige eindpunt van een geopolitieke ontwikkeling.

De muziek heeft niets te maken met de gebeurtenissen maar het is een vreemd toeval.  

Tracklist:
01. Enter Sandman
02. Sad But True
03. Holier Than Thou
04. The Unforgiven
05. Wherever I May Roam
06. Don’t Tread On Me
07. Through The Never
08. Nothing Else Matters
09. Of Wolf And Man
10. The God That Failed
11. My Friend Of Misey
12. The Struggle Within

Website: https://www.metallica.com/

Metallica – The Black Album - banner