Menace D’ éclaircie – Finish Your Patates And Take Your Converses
Format: CD / Label: K-LAM Records – Xango Music
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Eén ding kan ik je met dit album van de Franse band Menace D’ éclaircie met zekerheid garanderen: je gaat je geen moment vervelen!

Het verhaal gaat dat het hier om band gaat, bestaand uit broers, die op een onbewoond eiland werden opgevoed door hun moeder, een voormalige trash metal zangeres. De broers werden door haar gedwongen om rockmuziek te gaan spelen met dit album als resultaat!

In werkelijkheid gaat het hier om Florian Juillard (bombarde, veuze), Jean-Marie Stephans (percussie), Youen Camper (tuba), Youen Paranthoen (accordeon), Julien Tual (gitaar, bas), Nicolas Chatelet (baritonsaxofoon), Ray (zang) en Erwan Brenguer (backing vocals).

Het omschrijven van hun geluid is een behoorlijke klus. Ik houd het in eerste instantie op “wereldmuziek” maar dan flink doorspekt met invloeden uit de rock, funk, mambo, Arabische muziek en zelfs Renaissance muziek.

Het album opent met Rock Ha Billig, dat een rock & roll nummer is met heel aparte instrumenten, zoals de doedelzak-achtige bombarde, tuba en accordeon. En toch swingt deze mix van wereldmuziek en rock & roll als een tierelier!
De drums en de pompende tuba zetten de rauwe rocker Laparade Dérapa La in beweging met een hoofdrol voor het snijdende geluid van de bombarde naast de stevige rockgitaar riffs.
Kenavo Tino begint met een galmende Chris Isaaks’-achtige gitaar, die prachtig uitwaaiert. Vervolgens gaat het nummer over in mambo-achtige klanken. In dit nummer komt van alles voorbij, het New Orleans brassband geluid, folk, chanson en surf.
De basgitaar van Julien Tual opent het funly, zydeco-achtige Dans La Morhiban met uiteraard een grote rol voor de accordeon maar zeer zeker ook voor de bombarde. Het “weh weh weh” koortje klinkt hier hilarisch. Het Renaissance geluid duikt op in het statige La-Bas Ca Caille.
Finish Your Patates And Take Your Converses is het enige vokale nummer op het album en is een haast Staus Quo-achtige boogie met de bombarde en de baritonsaxofoon als blazerssectie.
De band gaat aan de funk in Salers Connekchionne maar dan uiteraard op geheel eigen wijze waarbij ze gretig gebruik maken van de New Orleans funk, jazz, chanson en zydeco.
Het verhaal van Yvette & Elvis is verpakt in een deinende breekbare chanson. In Freddy Met L’Curry start de tuba een New Orleans funkritme bijgestaan door een jazzy gitaar en de accordeon die er chanson riedels doorheen strooit. Door het gebruik van de baritonsaxofoon ontstaat in Bb D’Amour een donker Morphine geluid met bluesy gitaarwerk en een bluesy accordeon solo. In La Salsa Du Biniou zit een zeer tropisch geluid waarin je invloeden uit de salsa, calypso en soca tegenkomt.
Dit prachtalbum wordt afgesloten door het weemoedig deinende La Pire Amie Du Maine met verdrietige saxofoonklanken en een priemende gitaar die een prog sausje aan dit nummer geeft.

Dit album van Menace D’ éclaircie is een zeer verrassend en zeer avontuurlijk prachtalbum geworden. Deze band zal hopelijk snel de concertzalen helemaal op zijn kop zetten!

Tracklist:
01. Rock Ha Billig
02. Laparade Dérapa La
03. Kenavo Tino
04. Dans La Morhiban
05. La-Bas Ca Caille
06. Finish Your Patates And Take Your Converses
07. Salers Connekchionne
08. Yvette & Elvis
09. Freddy, Met L’Curry
10. Bb D’Amor
11. La Salsa Du Biniou
12 .La Pire Amie Du Maine

Website: www.facebook.com/FanfareMenacedeclaircie