Mekong Delta – Tales Of A Future Past
Format: CD – LP – Digital / Label: Butler Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De Duitse band Mekong Delta omschrijft haar muziek als “progressive trash metal” en daar zit wel wat in! In hun muziek duiken namelijk flink wat progrock invloeden op, die soms ook de symfonische rock kant opgaan en hun muziek bevat een ziedende pompende trash metal sfeer.

De band bestaat uit Martin Le Mar (zang), Peter Sjoberg (gitaar), Ralph “Ralf” Hubert (bas) en Alex Landenburg (drums).

Geopend wordt met Landscape 1 – Into The Void, één van de vier Landscapes op dit album. Je zou ze “interludes” kunnen noemen hoewel ze daar eigenlijk te lang voor zijn. Nummer 1 is een behoorlijk bombastische opener, die muzikaal flink wat weg heeft van een soundtrack voor een horrorfilm. Donker en dreigend dus.
Dan barst de progressive trash metal los in Mental Entropy dat na een sinister, dreigend intro overgaat in een gemeen pompend nummer dat klinkt als een mix van razende trash metal en “classic” hardrock a la Deep Purple, vooral door de Ian Gillan-achtige zang van Martin Le Mar.
A Colony Of Liar Men is wederom een drerigend pompend nummer met verrassend opduikende Gentle Giant-achtige classic progrock invloeden. Landscape 2 – Waste Land zit vol strijkers en is een dreigend filmisch nummer en combineert op een prima wijze een symfonieorkest en metal.
Mindeater is een razend pompend nummer met een ADHD-achtige bassdrum partij, afgewisseld met Rush-achtige tempowisselingen en een uitzinnig gierende gitaarsolo.
The Hollow Men raast al even snel en rauw voort. Een ziedend nummer met retestrakke breaks. De volgende Landscape is Landscape 3 – Inharent en is dit keer een zeer donker raggend nummer met een loodzwaar bombastisch geluid.
When All Hope Is Gone begint ingetogen akoestisch met weergaloze krachtige zang. Een haast symfonisch begin! Het nummer gaat over in zeer lomp beukende metal met een donker wanhopig geluid en opduikende lichte Faith No More invloeden. Een zeer indrukwekkend nummer!
A Farewell To Eternity opent prachtig met solozang van Martin Le Mar waarna de band zich van haar gevoelige kant laat zien op een semi-akoestische wijze waarin het geluid van prog kanonnen als Kansas en Styx opduikt.
De afsluiter is Landscape 4 – Pleasant Ground. Een majestueus pompende instrumental met de nodige invloeden uit de klassieke muziek en een hoofdrol voor gitarist Peter Sjoberg, zowel op elektrische als op akoestische gitaar.

Mekong Delta heeft een prima album afgeleverd met zeer indrukwekkende bombast!

Tracklist:
01. Landscape 1 – Into The Void
02. Mental Entropy
03. A Colony Of Liar Men
04. Landscape 2 – Waste Land
05. Mindeater
06. The Hollow Men
07. Landscape 3 – Inharent
08. When All Hope Is Gone
09. A Farewel; To Eternity
10. Landscape 4 – Pleasant Ground

Website: Mekong Delta