Matthews Southern Comfort – The New Mine
Format: CD – Digital / Label: MiG Music
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

De Britse singer-songwriter Iain Matthews (16 juni 1946, Scunthorpe, North Lincolnshire) speelt in de vroege jaren ’60 in verschillende amateurbandjes. Als hij in 1966 naar Londen verhuist wordt hij lid van de band Pyramid, maar sluit zich daarna al snel aan bij de folkrockband Fairport Convention.

In 1969 verlaat hij Fairport Convention en neemt in 1970 onder de naam Matthews Southern Comfort zijn eerste soloalbum op. Met Matthews Southern Comfort scoort hij in 1971 een grote hit met het door Joni Mitchell geschreven Woodstock. Na het ontbinden van Matthews Southern Comfort richt hij in 1972 Plainsong op, de band die hij twee jaar later ook weer ontbindt en hij emigreert vervolgens naar de VS.

Iain Matthews woont nu al weer vele jaren in het Limburgse dorp Horst. In 2017 richt hij Matthews Southern Comfort weer op. De line-up bestaat naast Matthews uit Nederlandse musici en in 2018 brengen ze hun goed ontvangen album ‘Like a Radio’ uit.

Op 27 maart a.s. komt het nieuwe album van Matthews Southern Comfort uit. Op het twaalf nummers bevattende ‘The New Mine’ staan tien eigen (band)composities en twee covers.

Het album opent met een wonderschone vertolking van Ethiopia, een song van Joni Mitchell van haar album ‘Dog Eat’ dog uit 1985. The Hands of Time is een gospel-achtige ballad met de warme stem van Matthews en de fraaie Crosby Stills &Nash-achtige harmonieën.
De eerste single van het album, Feed It, is melodieuze midtempo americana met flonkerend jazzy pianospel, een mooie akoestische gitaarsolo en backing vocals.
Mooi is de elektrische gitaar in Patty’s Poetry. De tweede cover is het boogie-achtige Working in the New Mine, een song van de Amerikaanse folkzanger Ed Snodderly uit 2004. In het midtempo Starvation Box is B.J. Baartmans op slide te horen.
C’mon Amigo is een schitterende westcoast achtige ballad met banjo, accordeon en CS&N en Steely Dan-achtige harmonieën. In The Hole zit een mooie pianosolo en de accordeon komt weer om de hoek kijken in het soms stevige A secret is Gone.
Na het gospel-achtige The Sacrificial Cow, met jazzy pianospel, gaat het swingend verder in het melodieuze Inbetween. Het slotnummer In My Next Life is een fraaie afsluiter met de warme en zuivere zang van Matthews en de voortreffelijke  begeleiding.      

Conclusie:
Iain Matthews heeft met ‘The New Mine’ weer een parel aan zijn toch al fraaie oeuvre toegevoegd.

Tracks:
01. Ethiopia
02. The Hands of Time
03. Feed It
04. Patty’s Poetry
05. Working in the New Mine
06. Starvation Box
07. C’mon Amigo
08. The Hole
09. A Secret Is Gone
10. The Sacrificial Cow
11. Inbetween
12. In My Next Life

Line-up:
Iain Matthews – zang, gitaar
B.J. Baartmans – akoestische, elektrische, resonator gitaar, bas, mandoline, banjo, sitar
Bart de Win – piano, accordeon, backing vocals
Eric Devries – akoestische gitaar, backing vocals
Sjoerd van Bommel – drums
Elly Kellner – zang

Website: Iain Matthews