Matt Harlan – Best Beasts
Format: CD – Digital / Label: Continental Record Services
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Na zijn duetalbum met Rachel Jones uit 2016 is singer-songwriter Matt Harlan terug met zijn zesde album. Het geluid van deze artiest uit Houston, Texas, is op dit album voor het grootste gedeelte te omschrijven als zeer intieme Americana. Dat houdt in dat er een groot aantal ballads op het album staan. En in die ballads schuilt de kracht van Matt Harlan. Hij is namelijk in staat om een mooi melancholie, intiem, geluid te produceren in deze songs.

Zoals in de zwierige ballad What We Saw waarin de melancholieke fiddle van Noah Jeffries en de zacht tokkelende banjo van Danny Barnes een grote rol spelen. Het stemgeluid van Matt geeft deze ballad een behoorlijk hoog John Cougar Mellancamp gehalte.
Ook Catching On is een ballad. Een zacht tintelende ballad, die versierd wordt door de zacht huilende pedal steel van Will Van Horn, de stemmige viool van Warren Hood en de hemelse achtergrondzang van Bettysoo.
Nog een mooi voorbeeld van Matt’s ballads is de wiegende countryballad K & W waarin Matt een duet zingt met zangeres Kelley Mickwee, met haar intieme countrystem. Er wordt echter ook af en toe gerockt op dit album zoals in de luie funky blues Gemini Blues met prikkende gitaarwerk en soulvol pompende blazers. Door deze blazers komt dit nummer in de buurt van de soulvolle rhythm & blues van Delbert McClinton.
Ook het lome Low Pressure klinkt bluesy, in de beste “Lay Down Sally” (Clapton) traditie. Gitarist Adam McFalrland levert hier brandende gitaarriffs af. Jon Dee Graham is op gitaar te gast in het stuwende Best Beasts. Een broeierige rocker met krachtig rauw gitaarwerk.
Het zijn echter toch de ballads waarmee Matt het meeste imponeert. Neem nu de intieme Americana ballad Heavy Steel waarin de hemelse stem van Bettysoo weer aanschuift of de zeer soulvolle ballad Like Lightning (Way Out Of Town).
Het album wordt zeer stijlvol, en dus zeer intiem en breekbaar, afgesloten door de akoestische ballad Another Bad Day met Warren Hood en Maddie Brotherton als zeer stemmig vioolduo.

Matt Harlan heeft een prima nieuw album uitgebracht, vol met intieme Americana van een zeer hoog niveau!

Tracklist:
01. What We Saw
02. Catching On
03. Gemini Blues
04. K & W
05. Heavy Steel
06. Low Pressure
07. Somebody Else
08. Like Lightning (Way Out Of Town)
09. Darla Mae
10. Mountain Posse
11. Gravity
12. Best Beasts
13. Another Bad Day

Website: Matt Harlan