Matchbox – Rockabilly Rebel
Format: CD / Label: Warner Music Group – X5 Music Group Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De Britse band Matchbox werd in 1971 opgericht en is nog steeds actief. Na diverse bezettingen bestaat de band uit Middlesex momenteel uit Steve Bloomfield (gitaar), Graham Fenton (zang), Jimmy Redhead (drums), Gordon Scott (gitaar) en Fred Poke (bas).

Bijna 50 jaar dus en daarom is een overzichtsalbum een logische zet.

De band kwam in de belangstelling toen de Britse rockabilly beweging begin jaren ‘70 een opleving beleefde met bands als Crazy Cavan & the Rhythm Rockers, Shakin’ Stevens & the Sunsets en Matchbox.

In ons land is Matchbox eigenlijk alleen maar bekend van hun hitje Buzz Buzz A Diddle It.

De albumtitel Rockabilly Rebel is wat mij betreft te veel eer voor deze band. Natuurlijk is er wel rockabilly te horen op het album, maar dan meestal in een erg gepolijste vorm, gericht op de hitlijsten. En in sommige gevallen glijdt het rockabilly geluid van Matchbox af naar de gevaarlijk aalgladde pop van acts als Smokie, Mud of zelfs Showaddywaddy.

Tussen de dertig nummers op het album staat gelukkig wel een aantal prima nummers. Zoals de hit Buzz Buzz A Diddle It, een absurd nummer met een lekker primitief Hank Mizell-achtig geluid. Dit nummer is oorspronkelijk van Freddy Cannon.
Ook de bewerking van de folk traditional Babes In The Wood klinkt lekker fel en rauw met fel priemend gitaarwerk. Riding The Night is een rauw pompend rhythm & bluesnummer en Shock ‘N’ Shattered is, ondanks het gepolijste geluid, wel een aanstekelijk nummer.
De cover van Ray Campi’s Rockin’ At The Ritz wordt bijna verpest door het aalgladde achtergrondkoortje. Ook in de uitvoering van Matchbox blijft het Sparkletones nummer Black Slacks absurd en rauw.
Het donker boppende Hurricane heeft een behoorlijk “The Train Kept A-Rollin’” gehalte., terwijl I’m A Lover Man op swingende wijze doo-wop en rockabilly vermengt.
Het duet van Kirsty MacColl en Matchbox in I Want Out is het prijsnummer van het album. Hier is geen sprake van rockabilly maar wel van een sprankelend Nick Lowe/Dave Edmunds-achtig nummer. Heaven Can Wait zit in hetzelfde hoekje.
Tegenover deze prima nummers staat echter een behoorlijk groot aantal slappe songs. Zoalsd het suffige Showaddywaddy-achtige Americana nummer Marie Marie, dat een cover van een Blasters nummer is. Heartaches By The Number gaat gevaarlijk richting het geluid van de tienerband Racey.
Dieptepunten zijn de wanstaltige popnummers Angels On Sunday en Little Lonely Girl, die respectievelijk aan “onze” Classics en aan Smokie doen denken.

Met dit overzichtsalbum van Matchbox krijg je een goed idee van het geluid van deze Britse band gedurende hun lange carrière.

Tracklist:
01. Rockabilly Rebel
02. Midnight Dynamos
03. Buzz Buzz A Diddle It
04. Love’s Made A Fool Of You
05. Marie Marie
06. When You Ask About Love
07. Babes In The Wood
08. Heartaches By The Number
09. Back-Row Romeo
10. Everybody Needs A Little Love
11. Riding The Night
12. One More Saturday Night
13. Shock ‘N’ Treatment
14. Rockin’ At The Ritz
15. Love Is Going Out Of Fashion
16. Rollin’ On
17. Black Slacks
18. Checkin’ Out
19. Hurricane
20. I’m A Lover Man
21. I want Out
22. 24 Hours
23. Heaven Can wait
24. Angels On Sunday
25. City women
26. Little Lonely Girl
27. Arabella’s On Her way
28. C’mon Let’s Go
29. Tokyo Joe
30. Springheel Jack

Website: Matchbox