Mary Chapin Carpenter – The Dirt And The Stars
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Lambent Light Records
Release: 2020

Tekst: Fons Delemarre

‘The Dirt And The Stars’ is Mary Chapin Carpenter’s vijftiende album. Het is een subtiel, ingetogen album geworden waarin haar zang –natuurlijk- centraal staat. Het klinkt alsof ze naast je in de kamer staat en zachtjes voor je zingt. Veel nummers beginnen als voorzichtige folktunes, maar ontplooien zich gaandeweg. Soms tot nummers met de uitstraling van ‘ouderwetse’, zeventiger jaren Engelse folkrock. Misschien werd die sfeer wel bevorderd door het feit dat het album in alle rust opgenomen is in de warm klinkende, tip-top verzorgde Real Worldstudio van Peter Gabriel in het Engelse Bath.

Photo credits: Aaron Farrington

Carpenter zingt veel ingetogener dan Van Morisson, maar in All Broken Hearts Break Track twee (It’s Ok to Be Sad) begint met een subtiel, James Taylor-achtig loopje en heeft de rustige, verhalende en buitengewoon melodische uitstraling die ook in andere nummers terugkomt. Differently, klinkt Madam George van Morrison’s album ‘Astral Weeks’ (1968) prachtig door.

Gitarist Duke Levine mag in een paar nummers lekker los gaan. American Stooge, bijvoorbeeld, heeft een Fleetwood Mac MkII shuffletje en Levine laat horen dat je rockend sologitaar kunt spelen zonder de geachte luisteraar gehoorschade te bezorgen. Mark Knopfler en Chris Rea zullen bij beluistering ervan instemmend knikken. Bijzondere vermelding dient de geweldig opgebouwde, lange (3’58”) solo op The Dirt And The Stars. Het nummer gaat over de eerste keer dat Carpenter Wild Horses op de radio hoorde. Totaal flabbergasted was ze en dat laat ze-samen met haar gitarist- duidelijk horen.

Als Carpenter weer live gaat spelen, het tempo en het rockgehalte een beetje opkrikt, gaat de klank waarschijnlijk richting The Pretenders. ‘The Dirt And The Stars’ is een mooi album, ook al omdat het een aantal muzikale lagen bevat die langzaam vrijkomen. Inderdaad, zoals dat ook het geval is bij bij goede wijn.

‘The Dirt And The Stars’ is helemaal af en verdient het om -als je het album jezelf of iemand anders cadeau doet- door je muziekhandelaar smaakvol ingepakt én voorzien te worden van een stemmige, rode strik.

Tracks:
01. Farther Along and Further In
02. It’s Ok to Be Sad
03. All Broken Hearts Break Differently
04. Old D-35
05. American Stooge
06. Where the Beauty Is
07. Nocturne
08. Secret Keepers
09. Asking for a Friend
10. Everybody’s Got Something
11. Between the Dirt and the Stars

Website: Mary Chapin Carpenter