Mark Hummel – Wayback Machine
Format: CD – Digital / Label: Electro-Fi Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De titel van Mark Hummel’s nieuwste album doet zijn naam alle eer aan. Mark neemt de luisteraar namelijk mee de tijdmachine in om uit te komen bij de vooroorlogse bluesklanken uit de jaren ’30 en ’40.

Het duo The Deep Basement Shakers speelt hierbij een grote rol. Dit barrelhouse boogie duo bestaat uit Aaron Hammerman (piano) en Dave Eagle (wasbord, handdrum, lepels, fluitjes) en legt namelijk een zeer authentiek klinkende basis waarover Mark zijn harmonica flink laat brullen en kreunen.

Op Mark’s eenentwintigste (als ik goed geteld heb) album wordt hij verder bijgestaan door Billy Flynn (gitaar), Joe Beard (gitaar), Rusty Zinn (gitaar), R.W. Grigsby (bas) en Ales Pettersen (drums).

Er staan de nodige covers op het album zoals een tweetal Sonny Boy Williamson covers. Cut That Out is de eerste en is een aanstekelijk swingende shuffle met Mark’s priemende en huilende harmonica en een swingende pianosolo van Aaron Hammerman. Ook Good Gal is van Sonny Boy’s hand. Een broeierig pompende rauwe shuffle.
Tampa Red’s Play With Your Poodle schuifelt loom voort en Aaron Hammerman laat hier een fraai staaltje swingende barrelhouse pianoboogie horen naast een zacht priemende gitaarsolo van Billy Flynn.
Breathtaking Blues is een zeer obscuur nummer van Rhythm Willie uit 1940 met Mark’s harde priemende harmonica. Een instrumentaal nummer, dat zeer terecht is opgegraven door blues archeolooog Mark Hummel. Robert Nighthawk’s Pepper Mama is een luie bluesshuffle met een ontspannen gitaarsolo van Billy Flynn.
Big Jazz Gillum is tweemaal aanwezig op het album. Allereerst met Gillum’s Windy Blues. Een luchtig swingend nummer met een haast dixieland-achtig geluid, vol met kletterende percussie en Mark’s gierende harmonica. Reefer Head Woman is vervolgens een intieme luie shuffle met een ontspannen jazzy geluid.
Road Dog is een goed voorbeeld van het barrelhouse boogie geluid. Een boogie met een authentiek 30’s/40’s geluid met handdrums en lepels en Mark’s hard brullende harmonica. In het feestelijk swingende Crazy About You krijgt Dave Eagle een solospot om zijn percussie arsenaal eens goed te lijf te gaan. Ook Rag Mama Rag swingt losjes en zit vol met allerlei fluitjes en percussie en de zeer swingende piano van Aaron Hammerman.
Tot slot gaat Mark op de akoestische toer met de countryblues Say You Will en de cover van Big Boy Crudup’s Mean Old Frisco.

Mark Hummel is een gevestigde bluesnaam, die met dit album opnieuw vakwerk aflevert.

Tracklist:
01. Flim Flam
02. Hello Stranger
03. So Much Trouble
04. Cut That Out
05. Road Dog
06. Play With Your Poodle
07. Breathtaking Blues
08. Crazy About You
09. Pepper Mama
10. Gillum’s Windy Blues
11. Rag Mama Rag
12. Good Gal
13. Reefer Head Woman
14. Five Long Years
15. Say You Will
16. Mean Old Frisco

Website: Mark Hummel