Recensie: Mark Cameron – Back From The Edge

 

Mark Cameron – Back From The Edge

Mark Cameron – Back From The Edge
Format : CD – Digital / Label: Cop Records
Release: 2021
Tekst: Jan Wolf

Mark Cameron, afkomstig uit Minnesota U.S.A is al geruime tijd actief als gitarist,singer/songwriter, beginnend in de vroege jaren zeventig als lid van folkrock bands, later vormde hij de band Citizens Patrol en na enkele releases in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw besloot hij om zich medio 2009 op de blues te storten. Het resulteerde in een kleine handvol albums die goed ontvangen werden.

In 2017 werden ze tot winnaar gekroond van “The Road To Memphis Challenge”

In 2019 resulteerde dit ook in succes in de blueslijsten,waar het album ‘On A Roll’ hoge ogen scoorde en zelfs werd betiteld als het beste onafhankelijk geproduceerde album door de Minnesota Blues Society. Niet lang geleden was Mark met zijn band, The Mark Cameron Band, de afgevaardigde namens Minnesota op het International Blues Challenge.

Op het nieuwe album dat recent is uitgebracht horen we dat de trademark “Butt Shakin’ Bootie Blues” weer terug is, maar denk niet dat Mark en zijn band een one trick pony band vormen….

Het album werd opgenomen over een periode van 18 maanden en bestaat uit tien originele tracks die verschillende stijlen van de blues omvatten.

Opener begint met een heerlijk funky gitaar geluid en een fijne harmonica ondersteund door een solide rhythm sectie, een nummer wat je onbewust gelijk met je voeten laat tikken. Vanaf dit moment gaat het album lekker los in een door blazers gedreven This Is The Blues ook hier valt het gemak op waarmee Mark en zijn band een groove vinden en je geen moment loslaten.

Het album ligt door de goede productie lekker in het gehoor en de overige acht nummers vliegen voorbij voordat je er erg in hebt. Bij mij had dat als gevolg dat er direct aan een tweede luisterbeurt begonnen werd.

Het is geen album dat je bij je strot grijpt, daarvoor is het allemaal te netjes en de plooien te glad maar voor wie niet van de rauwe blues houd is dit een meer dan prima plaat, met name het gitaargeluid waarvoor gekozen is klinkt erg lekker.

Naast mark Cameron, die zelf de lead vocals en gitaar ter hand neemt, bestaat de band al enige tijd uit een vaste samenstelling.

Rick Miller die de harmonica en achtergrond zang voor zijn rekening nam, afkomstig uit  St. Paul in Minnesota heeft hij de nodige ervaring opgedaan in diverse bluesprojecten. Scott Lundberg was de bassist van dienst maar is multi-instrumentalist en al onderdeel van de band sinds 2009.

De drumpartijen zijn afkomstig van Dan Schroeder, een ervaren drummer, drumleraar  die al sinds 1976 in meerder bands/projecten heeft gedrumd en het geluid van de band wordt compleet gemaakt door Sheri Cameron middels haar uitstekende werk op percussie, fluit en saxofoon. Naast haar werk op verschillende instrumenten is ze getrouwd met ….Mark Cameron.

01. It’s Alright
02. This Is The Blues
03. 2nd Job
04. Never See it Comin
05. All There Is To It
06. Back From The Edge
07. One Size Fits All
08. All Dressed Up
09. Dollar For Liquor
10. Lost And Found

Website: Mark Cameron