Recensie: Mahalia Jackson – He’s Got The Whole World In His Hands – The Power And The Majesty – The Singles Collection

 

Mahalia-Jackson-he-s-got-the-whole-world-in-his-hands-the-singles-collection

Mahalia Jackson – He’s Got The Whole World In His Hands – The Power And The Majesty – The Singles Collection
Format: 2CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Gospel maakt een belangrijk deel uit van de zwarte muziekgeschiedenis. Een stroming, die, in tegenstelling tot de “blanke” kerkmuziek, enorm krachtig, indringend en swingend klinkt.

De belangrijkste en meest bekende gospelzangeres is Mahalia Jackson. Zij was zo bekend, dat ze zelfs mocht optreden voor grootheden als Indira Gahndi, President Roosevelt en Dr. Martin Luther King.

Ze werd geboren in New Orleans in een Baptisten gezin. Het was dan ook logisch dat zij toetrad tot een gospelkoor, the Johnson Singers.

Al snel werd ze daar ontdekt een begon zij aan een indrukwekkende solocarrière. Deze werd vooral getypeerd door haar enorm krachtige stemgeluid. Hierin waren ook sporen van de blues terug te vinden, hetgeen niet verbazingwekkend was aangezien Mahalia graag naar blueszangeressen als Bessie Smith luisterde.

Het Jasmine label heeft nu een dubbel album uitgebracht met daarop alle singles die Mahalia op het Columbia label uitbracht vanaf 1957.

https://youtu.be/as1rsZenwNc

Zoals gezegd is de blues veelvuldig terug te horen in het werk van Mahalia Jackson. Zoals in het ingetogen, maar toch krachtige, Precious Lord (Take My Hand), de bluesy gospelshuffle Jesus Met The Woman At The Well, het stuwende bluesy The Bible Tells Me So, het even stuwende I’m Going To Live The Life (I Sing About In My Song) en de indringende bluesy ballad ‘Round The Rainbow.

In sommige nummers is geprobeerd om via kitscherige orkestraties het geluid van Mahalia iets te polijsten, waarschijnlijk voor de “blanke” markt. De enorm krachtige stem van Mahalia redt deze nummers.

De gospel klint uitbundig swingend in Didn’t It Rain, vrolijk swingend in The Lord Is A Busy Man en haast funky in het jazz-dance achtige Walk Over God’s Heaven.

Het beste komt de powerstem van Mahalia tot zijn recht in de indringende ballads als het desolate In The Summer Of His Years en de bluesy versie van You’ll Never Walk Alone.

Mahalia Jackson overleed op 60-jarige leeftijd in 1972.

Deze verzamelaar geeft een zeer goed beeld van de kracht van Mahalia Jackson en hoort thuis in de collectie van elke bluesfan!

Mahalia-Jackson-he-s-got-the-whole-world-in-his-hands-the-singles-collection- back