Mads Eriksen – Beast Of Bergen
Format: CD – Digital / Label: MTG Music Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Soloalbums van gitaristen kunnen soms een vermoeiende aangelegenheid zijn om te beluisteren. Vooral als de gitarist in kwestie op zo’n album gaat bewijzen hoe snel en weergaloos hij kan gitaarspelen. Bij dat soort albums krijg ik dan al snel jeuk van de bewijsdrang van dat soort gitaristen!

Bij het beluisteren van het negende album van de Noorse gitarist Mads Eriksen heb ik dat echter niet!

De voornaamste oorzaak is het feit dat Mads een ontzettend gevarieerd album heeft opgenomen waarop je snoeiharde rock maar ook tegen fusion aanleunende rock en intieme akoestische nummers tegenkomt.

Zo opent Mads Dragonhead akoestisch op een razendsnelle Flamenco-achtige wijze met de zacht zwevende synthesizer van Gunnar Bjelland op de achtergrond. Hierdoor ontstaat er een ECM-achtig fusion geluid. Als de bas van Frank Hovland en de drums van Zsolt Neszaros erbij komen gaat het nummer de rockkant op met Mads scherp snijdende gitaar.

Haast klassieke snerpende gitaarriffs openen Crazy Calm. Een loom pompend nummer waarin je invloeden als Joe Satriani, Al Di Meola en Frank Zappa voorbij kan horen komen.
Frank Hovland, tevens de producer van dit album, zingt vervolgens het duidelijk door Led Zeppelin beïnvloede Part Of The Evolution, een hard en funky nummer met hard smeulend gitaarwerk van Mads.
Met Sea Of Frozen Dreams begeeft Mads zich op de rustgevende ambient jazz toer. Qua gitaargeluid duiken vergelijkingen met Jan Akkerman en Pat Metheny op.

De titel Baroque Amoque geeft eigenlijk al weg dat we hier met een akoestisch baroknummer te maken hebben, razendsnel uitgevoerd. Hats Of To (Jimmy) Page ramt er gelijk stevig in. Een log riffende nummer waarin Mads zijn gitaar behoorlijk laat gillen en grooven. Hij weet hier op een slinkse wijze het Led Zeppelin geluid te voorzien van een fusion achtig geluid.
To Be Human is nog zo’n lekkere rocker, rauw pompend in de beste Deep Purple/ZZ Top traditie.

Mads verrast met een intieme akoestische versie van de Stones klassieker Ruby Tuesday. Nog een verrassing! ADHD hillbilly in Faster Than A Speeding Bullet waarin Mads zich de blaren op zijn vingers staat te “picken”.
Riffrafferendum is een snoeiharde, funky afsluiter van een album waarbij ik mij geen moment verveeld heb en…waar ik geen jeuk van heb gekregen!

Tracklist:
01. Dragonhead
02. Crazy Calm
03. Part Of The Evolution
04. Sea Of Frozen Dreams
05. Baroque Amoque
06. Hats Of To (Jimmy) Page
07. To Be Human
08. Ruby Tuesday
09. Faster Than A Speeding Bullet
10. Riffrafferendum

Website: Mads Eriksen