Steve Perry – Traces – Alternate Versions & Sketches
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Fantasy Records
Releasedatum: 2020

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Tekst: Tom Wouters

Steve Perry kennen we allemaal als de zanger van Journey, de band die in de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw furore maakte, vooral in de Verenigde Staten. Perry stapte in 1987 uit Journey en trok zich eind jaren negentig geheel terug uit de muziekbizz. “Totally burnt out”, zoals hij het zelf omschreef. Dat ging zelfs zover dat hij de lust om muziek te maken volledig kwijt was.
De ontmoeting met psychologe Kellie Nash in 2011, waarop hij hals over kop verliefd werd, was een keerpunt in Perry’s leven. Helaas overleed Kellie Nash al snel aan de gevolgen van borstkanker. Maar in gesprekken, die beiden hadden gevoerd, had Nash hem op het hart gedrukt na haar dood niet weer terug te vallen in het geïsoleerde leven van voor hun samenzijn.

En dus besloot Steve Perry, hoewel totaal heartbroken, langzaamaan weer songs te schrijven en te zingen. “The love of music slowly returned”, vertelde hij. Dat resulteerde in 2018 in het album ‘Traces, dat in de Verenigde Staten goed ontvangen werd.

Op die plaat horen we Perry met zijn typerende highpitched voice excelleren in een aantal goede songs. De plaat had echter ook die typische bijna overgeproduceerde sound, die de platen van Journey (en andere bands uit die tijd) kende. En dat zat Perry (en zijn mede-producer Thom Flowers) niet helemaal lekker.

Ze besloten een aantal tracks van ‘Traces’ terug te brengen tot de essentie: de zang van Perry en de songteksten. Op ‘Traces – Alternate Versions & Sketches’ zijn de songs gestripped of in een acoustische setting opgenomen.

Het album opent met een soort van middenweg tussen het overgeproduceerde album en het alternatieve album met de radiomix van Most Of All, dat een bescheiden hit was in de VS. Het nummer keert later op ‘Traces – Alternate Versions & Sketches’ terug in een stripped versie met, naast Perry’s zang, alleen piano en akoestische gitaar-begeleiding. Het klinkt in die versie veel intiemer en emotioneler dan in de 2018-versie en de radio mix.

En dat geldt ook voor de zes andere nummers op dit alternatieve album. De productie is tot de essentie teruggebracht en zo komt Perry’s soulvolle en soms engelachtige stem volledig tot zijn recht in songs als No Erasin’, You Belong To Me en het uptempo nummer Sun Shines Gray.

Hoogtepunten van de plaat zijn het ontroerende I Need You over zijn overleden vriendin, het soulachtige No More Cryin’ over de periode dat hij zich had teruggetrokken uit de muziekbizz, het fenomenaal gezongen We’re Still Here en You Belong To Me.

Steve Perry en co-producer Thom Flowers hebben met deze Traces-versie de songs gestripped tot op het bot en Perry’s fenomenale stem en teksten vrijgemaakt en de zeggingskracht gegeven die ze verdienen, waardoor de Traces-versie van 2020 veel puurder en waarachtiger klinkt dan het album uit 2018.  

Tracks:
01. Most Of All (Radio Mix)
02. No Erasin’ (Acoustic)
03. I Need You (Acoustic)
04. No More Cryin’ (Acoustic)
05. Most Of All (Stripped)
06. We’re Still Here (Acoustic)
07. You Belong To Me (Stripped)
08. Sun Shines Gray (Acoustic)

Website: Steve Perry