Mad Nut & his Raisins – Bourák (písnicky z filmu)
Format: CD / Label: Warner Music Czech Republic Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Soms kom je een heel verrassend album tegen. Zoals dit soundtrack album van Tsjechische afkomst!

Het gaat hier om de soundtrack van een Tsjechische gangster komedie, die gaat over een jongeman, die maar niet wil opgroeien en een grote passie voor muziek en dansen heeft.

De band Mad Nut & his Raisins is een (vermoedelijk) fictieve band, die bestaat uit de hoofdrolspelers uit de film, zanger Matej Ruppert en de zangeressen Tereza Cernochova en Zofie Darbujánová.

De muziek op deze soundtrack bestaat uit heerlijk swingende rockabilly-rock, af en toe afgewisseld door een ballad. En ik moet zeggen dat ik erg blij verrast ben door de hoge kwaliteit van deze muziek!

Daddy, I’m Beelzebub! opent de soundtrack. Een knallend swingende rockabilly nummer met een onweerstaanbare swing en een lekker priemende twanggitaar én een feestelijk geluid.
Bad Boy is al even swingend. Een hoekig pompende rocker met een B-52’s-achtig geluid en een pompende twanggitaar. Slukdorf Boy gaat meer de Stray Cats hoek in. Een fel en rauw swingend nummer.
Every Perfect Man Needs Cadillac zit tegen de rauwe garagerock aan met woest brullende zang van Matej en kauwgomballen-achtige achtergrondzang. Blonde Beast is een stuwende haast Dave Edmunds-achtige rocker met lekkere stotterzang.
Dan is het tijd voor een ballad, No More Today, dat veel weg heeft van Chris Isaaks’ galmende geluid. Die Chris Isaaks sfeer hangt ook in het broeierige en donkere Ashes Of Klaus waar je trouwens ook het geluid van Wall Of Voodoo aan vast kan plakken.
Blazers treden aan in de luchtige soulswinger Lady Sugar. Een nummer met onderkoelde zang en luid galmende gitaarriffs. Monster klinkt als Duane Eddy “on speed”. Stel je bij dit nummer een mix voor van Cyndi Lauper/the B-52’s en the Cramps om een idee van het geluid van dit nummer te krijgen.
Na de seimi-akoestische ballad This Man met Matej’s donkere zwoele stem volgt de spetterende rockabilly van Mama I’m Back Home vol met gemeen priemend en twangend gitaarwerk.
In de shuffle Dark Man is een bluesy geluid te horen met donker knallend gitaarspel. Every Perfect Man Needs Cadillac (Dark Version) is behoorlijk in tempo verlaagd waardoor inderdaad een donkerder geluid ontstaat. Rocket To The Outer Space zit tegen het lullige aan. Een zeer luchtig nummer a la de Britse Mari Wilson (kennen we haar nog?). Matej zorgt met een ziedende tempoversnelling voor de nodige rauwheid.
Het album wordt in stijl afgelsoten met de weelderige, “Sea Of Love”-achtige ballad Decent Lover.

Ik ben zeer aangenaam verrast door dit soundtrack album. Als de film net zo lekker is als de soundtrack, wordt het smullen geblazen!

Tracklist:
01. Daddy, I’m Beelzebub!
02. Bad Boy
03. Slukdorf Boy
04. Every Perfect Man Needs Cadillac
05. Blonde Beast
06. No More Today
07. Ashes Of Klaus
08. Lady Sugar
09. Monster
10. This Man
11. Mama I’m Back Home
12. Dark Man
13. Every Perfect Man Needs Cadillac (Dark Version)
14. Rocket To The Outer Space
15. Decent Lover

Website: www.en-wilipedia.org/wiki/Bourák