Maceo Parker – Soul Food – Cooking With Maceo
Format: CD – LP – Digital / Label: The Funk Garage Records – Mascot Label Group
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Funklegende Maceo Parker mag dan al 77 jaar oud zijn maar het heilige funkvuur is bij hem nog lang niet gedoofd.

Na acht jaar is er weer een album van hem verschenen. Criticasters mogen dan zeggen dat Maceo op elk album hetzelfde funktrucje uithaalt maar die hebben dan waarschijnlijk niet in de gaten hoe goed dat trucje keer op keer klinkt!

Het nieuwe album is geproduceerd door geproduceerd door Eli Wolf en Andrew “Goat” Gilchrist en onder de muzikanten kom je Ivan Neville (orgel), Erica Falls (zang) en Steve Sigmund (trombone) tegen.

Maceo bewijst in het eerste nummer gelijk dat hij nog altijd de funk heeft. Zijn remake van het nummer Cross The Track (1975) is een heerlijk lui groovend nummer met een aanstekelijk funkkoortje. Het geluid van the JB’s komt hier weer helemaal tot leven!
Met de Meters cover Just Kissed My Baby gaat Maceo op de New Orleans funk toer. Hier blijkt ook dat Maceo een prima soulvolle stem heeft. Nog meer New Orleans funk kom je tegen in de cover van het Allen Toussaint nummer Yes We Can Can met een lekker soulvolle orgelpartij van Ivan Neville. Maceo’s sax klinkt hier lekker loom en soulvol.
De cover van Dr. John’s Right Place Wrong Time hoort uiteraard ook in de New Orleans funkhoek thuis. Op zich voegt Maceo weinig nieuws toe aan deze klassieker, hooguit een iets sneller tempo.
Is het erg om je eigen lofzang te zingen en te spelen? Als het op een zeer funky wijze gebeurt als het (haast) instrumentale M A C E O niet! Van mij mag Maceo dit dus vaker doen. Zijn saxsolo is hier weer van een funky topniveau!
De funk krijgt even rust in de jazzy cover van het David “Fathead” Newman nummer Hard Times, een lekker loom deinend nummer en de zeer luie jazzy cover van Prince’s Other Side Of The Pillow. Zeer funky is de swingende uitvoering van de Aretha Franklin klassieker Rock Steady waarin Maceo vokaal tegengas krijgt van Erica Falls. Compared To What van Gene McDaniels is in een haast Santana-achtig jasje gestoken en is licht funky.
De afsluiter van het album is het nummer Grazing In The Grass (onder andere bekend door Hugh Masekela). Een opgewekt en sprankelend souljazz nummer dat dit album op waardige wijze afsluit.

Laten we met zijn allen blij zijn dat Maceo Parker ook op zijn nieuwe album opnieuw zijn funk trucjes vertoont. Deze zijn namelijk nog steeds van een ontzettend hoog topniveau!

Tracklist:
01. Cross The Track
02. Just Kissed My Baby
03. Yes We Can Can
04. M A C E O
05. Hard Times
06. Rock Steady
07. Compared To What
08. Right Place Wrong Time
09. Other Side Of The Pillow
10. Grazing In The Grass

Website: Maceo Parker