Lou Kyme – What’s The Worst That Can Happen
Format: CD – Digital / Label: Blue Smoke Records
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

Muziek maken zit er al zeer vroeg in bij Lou Kyme. Het begint allemaal bij haar ouders Pete en Sheila Kyme. Zij wilden hun drie dochters (Louise, Irene en Christine) en hun zoon (Pete Jr.) een zeer muzikale opvoeding geven en dat is ze zeker gelukt.

Begin jaren negentig besluit het gezin samen een band op te richten: The Okeh Wranglers. Samen spelen ze oude hillbilly en country muziek, iets waar vader Pete helemaal weg van is. The Okeh Wranglers brengen een aantal albums uit en touren zoveel ze kunnen, maar breken echter nooit door. Na jaren hard te hebben gewerkt besluiten ze, eind jaren negentig, dat het mooi is geweest en de familie houdt op met optreden en albums maken.

Jaren lang leek het erop dat de familie Kyme helemaal klaar was met muziek maken tot Louise in 2017 op vakantie gaat naar Austin, Texas. Ze heeft haar naam intussen een stukje korter gemaakt en heet nu Lou (in plaats van Louise).
Als ze de beroemde Continental Club inloopt ontmoet ze Chuck Prophet en niet veel later zijn de twee bevriend. Uren zitten ze samen te praten over muziek en het leven ‘on the road’.

Twee jaar lang schreef Lou Kyme vanuit Londen aan nieuw materiaal voor een solo album. Als ze klaar is met schrijven vertrekt ze wederom naar Amerika, dit keer naar San Francisco waar Chuck Prophet en zijn vrouw Stephanie Finch wonen. In drie dagen tijd nemen ze samen het album ‘What’s The Worst That Can Happen’ op.

Een album waarbij ik eerst niet helemaal goed weet wat ik ermee aan moet. Met zeven nummers kan je het geen EP noemen maar een vol album is het zeker ook niet. Het is een mini-album van maar zesentwintig minuten lang.

Met ‘What’s The Worst That Can Happen’ levert Lou een erg leuk debuutalbum af, met verhalen over de liefde. En niet alleen de mooie kant van de liefde maar ook de donkere kant, vaak in één nummer.
Het mini album is, uiteraard, een echt country album maar wel country in een modern jasje, iets totaal anders dan ze met The Okeh Wranglers speelde.

Het openingsnummer Oh Love knalt meteen swingend en vrolijk de boxen uit. Het uptempo nummer is een mooie opener en klinkt lekker vrolijk ook al is de tekst niet altijd even optimistisch.
Met de titeltrack What’s The Worst That Can Happen gaat het tempo een stuk naar beneden en vraagt Lou zich af wat het ergste is dat er nu kan gebeuren, nu haar grote liefde de relatie heeft verbroken. Op de eerste twee nummers horen we naast Lou ook Chuck Prophet een paar geweldige solo’s spelen. Jammer genoeg speelt Prophet op de volgende nummers niet mee.
You’re The One I Want klinkt weer net zo vrolijk als het openingsnummer en gaat over een nieuwe opbloeiende liefde. No Man’s Land is weer een rustig nummer met een kleine knipoog naar de muziek van The Okeh Wranglers.
I Don’t Care is met nog geen drie minuten het kortste nummer van het album maar ook meteen het nummer wat het meeste rockt. Het drumintro van Let’s Drive sluit mooi aan op I Don’t Care maar verandert meteen van tempo en style. In dit rustig swingend nummer horen we ook Prophet’s vrouw Stefanie Finch op de accordeon.
Dan komen we alweer aan bij het laatste nummer van het album: Want You Back With Me. Want You Back With Me is de grootste verrassing van het album en rockt bijna net zo lekker als I Don’t Care en swingt daarnaast ook nog heerlijk.

Met dit album laat Lou horen wie ze nu is en hoe ze nu in het leven staat, vele jaren na The Okeh Wranglers. Dit mini album klinkt veelbelovend en het is dus nu wachten op een volledig album van Lou Kyme.

Kortom: Lou Kyme laat met ‘What’s The Worst That Can Happen’ horen dat ze The Okeh Wranglers definitief achter zich laat en speelt Lou moderne country nummers over de liefde.

Een sterk debuut maar wel erg kort.

Tracklist:
01. Oh Love
02. What’s The Worst That Can Happen
03. You’re The One I Want
04. No Man’s Land
05. I Don’t Care
06. Let’s Drive
07. Want You Back With Me

Website: Lou Kyme