Jonathan Richman – I, Jonathan
Format: vinyl LP / Label: Craft Recordings
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Jonathan Richman is en blijft een bijzonder kind van de popwereld. Lekker onbevangen en ietwat wereldvreemd blijft hij zijn eigen lo-fi pop maken. Jonathan brak door als lid van the Modern Lovers, waarmee hij debuteerde met een album, dat door John Cale van the Velvet Underground geproduceerd werd en waarop de klassieker “Roadrunner” staat.

Daarna werd de bandnaam als snel Jonathan Richman & The Modern Lovers en weer daarna was het Jonathan solo.

In 1992 verscheen zijn vierde soloalbum ‘I, Jonathan’, dat nu opnieuw is uitgebracht door Craft Recordings.

Ook op dit album is zijn spaarzame, simpele pop/rock te horen. Jonathan wordt geholpen door een flink arsenaal aan muzikanten waarvan drummer Andy Paley de bekendste is (zat in The Paley Brothers).

Het album opent met Parties In The USA, een nummer met een flink “Hang On Sloopy” gehalte. De muzikale begeleiding is hier tot het meest noodzakelijke beperkt zodat Jonathan op zijn geheel eigen wijze een feestje kan vieren.
Tandem Jump is een bizar nummer, grotendeels instrumentaal op wat “Tandem Jump” kreten na. Het nummer klinkt alsof “party swinger” Trini Lopez zich aan de fuzz waagt.
Dokter Jonathan behandelt in You Can’t Talk To The Dude relatieproblemen ten gevolge van een gebrek aan communicatie. Zijn simpele maar zeer doeltreffende advies luidt: “Go!”, verpakt in een lo-fi surfpop jasje.
Velvet Underground is een eerbetoon aan het geluid van the Velvet Undergroud, wiens “Sister Ray” in dit nummer verwerkt is. Hilarisch is de Lou Reed imitatie van Jonathan! Jonathan vertelt, wereldvreemd als hij is, over zijn avonturen in een lesbische bar in I Was Dancing In The Lesbian Bar. Rooming House On Venice Beach klinkt als een lo-fi mix van Buddy Holly en, daar is hij weer, Trini Lopez.
Het Velvet Underground geluid keert terug in het broeierig zomerse That Summer Feeling, gevolg door de behoorlijk fuzzende instrumentale surfrocker Grunion Run.
Na de luchtige huppelpop van A Higher Power sluit Jonathan af met Twilight In Boston, waarin hij je toespreekt in een zacht deinend nummer.

Het is goed om het onbevangen lo-fi geluid van Jonathan Richman weer eens in volle glorie te horen. Het is en blijft een bijzonder kind!

Tracklist:
01. Parties In The USA
02. Tandem Jump
03. You Can’t Talk To The Dude
04. Velvet Underground
05. I Was Dancing In The Lesbian Bar
06. Rooming House On Venice Beach
07. That Summer Feeling
08. Grunion Run
09. A Higher Power
10. Twilight In Boston

Website: Craft Recordings