Lorenz Zadro & Friends – Blues Chameleon
Format: CD – Digital / Label: Vrec Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Een “blues kameleon” is een zeer juiste benaming voor de verrichtingen van de Italiaanse artiest Lorenz Zadro uit Verona. Samen met een groot aantal vrienden heeft hij een album uitgebracht waarop een groot assortiment aan roots muziek gerelateerde stijlen opduiken.

Je zou Lorenz Zadro kunnen kennen van zijn band the True Blues Band en dit is, volgens mij, zijn debuut als soloartiest.

Lorenz begint met een aantal folky nummers, die hij uitvoert met de hulp van de Italiaanse folk act Ciosi. Het openingsnummer Who Looks For Something heeft een sfeertje dat aan Ferre Grignard’s “Ring Ring I’ve Got To Sing” doet denken. Een deinend folkie nummer met de aangename rauwe Zucchero-achtige stem van Lorenz.
Ook My Grandfather zit in de folkhoek maar dan meer in de Bob Dylan hoek. Een warm nummer met een lekker twangende gitaar. Alabama Blues is een cover van een J.B. Lenoir nummer en dat betekent dat de blues hier zijn intrede doet in een stuwende versie met een prikkende akoestische gitaar, huilende harmonica en een warm pompende bas.
Eddie Wilson is te gast in een drietal nummers. De eerste is een stevige bluesrock versie van de Robert Johnson klassieker Crossroads met gierend gitaarwerk. Het tweede nummer met Eddie Wilson is het Clapton-achtige, luie, Liza’s Eyes Blues en Rollin’ And Tumblin’ is het laatste nummer met Wilson. De klassieker krijgt hier een uitbundig swingende versie met rauw schroeiende slidegitaar.
In de cover van het Big Joe Williams nummer Baby Please Don’t Go is de in 2017 overleden bluesartiest Leo “Bud” Welch te horen. Een primitieve, ongepolijste versie met smartelijke zang. Ook in de live opname van Me & My Lord is Welch te horen.
De Italiaanse bluessrocker Manuel Tavoni treedt aan in I’m Talking About The Blues. Een funky bluesrock nummer, dat aangenaam groovet en waarin Manuel’s zang Michael Jackson trekjes vertoont.
Tavoni is ook te horen in de onweerstaanbare boogie You Already Know It met vlammend gitaarwerk. Het Italiaanse bluesduo Mora & Bronski (Fabio Mora en Fabio Ferraboschi) is te gast in de verrassende cover van het Motorhead nummer Ace Of Spades, dat hier als een lekker gore garageblues klinkt. Diezelfde aanpak werkt ook in de cover van de Muddy Waters klassieker Mannish Boy. Daarna gaan ze op de Italiaanse toer met Anarcos en Appuntamento Al Buio, die beiden richting het werk van Zucchero trekken.
Rowland Jones is een Britse gitarist uit Manchester, die te gast is in de intieme blues I Just Go. Get Up, Get Down! is een feestelijke swinger, compleet met blazers en met de Amerikaanse Sarasota Slim als gast. Lorenz is samen met the True Blues Band te horen in het Bob Seger-achtige The Bridge.
Als afsluiter is gekozen voor de typisch Italiaanse pop van Serra Barra Amore. Een huppelend nummer met een rock & roll geluid.

Aan afwisseling dus geen tekort dus op dit album van Lorenz Zadro & Friends. En het is door die afwisseling, dat dit album zeer aangenaam klinkt.

Tracklist:
01. Who Looks For Something
02. My Grandfather
03. Alabama Blues
04. Crossroads
05. Liza’s Eyes Blues
06. Rollin’ And Tumblin’
07. Baby Please Don’t Go
08. Me & My Lord
09. I’m Talking About The Blues
10. You Already Know It
11. Ace Of Spades
12. Anarcos
13. Appuntamento Al Buio
14. Mannish Boy
15. I Just Go
16. Get Up, Get Down!
17. The Bridge
18. Sesso Barra Amore

Website: Lorenz Zadro